Върни се горе

Във вторник, 14 февруари, започва вторият етап на Националната кампания за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН по повод Деня на влюбените. Той бе открит официално на пресконференция днес, 13 февруари, от заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Додов.

Всяка година в България по инициатива на Министерство то на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за борба срещу ХИВ/СПИН и Коалиция „АНТИСПИН” се провежда Национална кампания за превенция на ХИВ/СПИН.

Настоящата кампания започна през ноември 2005 г. и е планирана да премине през три етапа. Те са свързани с датите 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН, 14 февруари - Ден на влюбените, и третата седмица на месец май - Ден за почитане жертвите на СПИН.

Вторият етап на кампанията е свързан с датата 14 февруари – Деня на влюбените. Събитията, планирани за този ден, целят популяризиране на идеята за анонимно, доброволно и безплатно консултиране и изследване за СПИН сред младите хора.

Инициативите ще бъдат съсредоточени във висшите учебни заведения в градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Русе. Доброволци на Български младежки червен кръст ще раздават информационни материали, популяризиращи услугата и кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН. В дворното пространство на университетите ще бъдат разположение мобилни кабинети, в които ще се раздават информационни материали, ще се предлага анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ с бърз тест. Всеки пожелал да се изследва ще научи своя резултат до 10 минути. Мобилните кабинети ще бъдат на разположение по следния график

Университет

Град

Мобилен кабинет/Фондация

Часови пояс

Технически университет

София

Мобилен кабинет на Сдружение „Здраве без граници”

10:30 - 12:30 ч.

Химико Технологичен и Металургичен университет

София

Мобилен кабинет на Сдружение „Здраве без граници”

12:30 - 14:30 ч.

Софийски университет „Св.Климент Охридски”

София

Мобилен кабинет на Фондация „Здраве и социално развитие”

 

10:30 - 12:30 ч.

Университет по архитектура, строителство и геодезия

София

Мобилен кабинет на Фондация „Здраве и социално развитие”

12:30 - 14:30 ч.

Нов български университет

София

Мобилен кабинет на Фондация „Инициатива за здраве”

10:30 - 12:30 часа

НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”

София

Мобилен кабинет на Фондация „Инициатива за здраве”

12:30 - 14:30 ч.

Университет по национално и световно стопанство

София

Доброволци на БМЧК ще предоставят информационни материали, а консултиране и тестване за ХИВ може да се осъществи в КАБКИС в Студентска поликлиника

Адрес на КАБКИС-Студентски град:

кв.” Студентски град ”, ул.”Арсо Пандурски” 8, ет.1, ст. 15

Медицински университет

София

Доброволци-студенти по медицина ще предоставят информационни материали, на разположение за консултиране и тестване е КАБКИС в Центъра по сексуално здраве

Адрес на КАБКИС в Център по сексуално здраве:Майчин дом, ул.”Здравец” 2, партер, кабинет 164

Икономически университет

Варна

Мобилен кабинет на Фондация „СОС-семейства в риск”

10:30 - 14:30 ч.

Великотърновски университет „Св.св.Кирил и Методий”

Велико Търново

Екип от КАБКИС – Велико Търново консултира и изследва за СПИН в сградата на университета

10 : 30 - 14 : 30 ч.

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”

Пловдив

Мобилен кабинет на Фондация „Панацея”

10:30 - 14:30 ч.

Бургаски свободен университет

Бургас

Мобилен кабинет наСдружение „Доза обич”

10:30 - 14:30 ч.

Русенски университет „Ангел Кънчев”

Русе

Мобилен кабинетСдружение „ИМКА-Русе”

10:30 - 14:30 ч.

До момента в изпълнение на целите и задачите на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” са създадени 15 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС). В София са пет, а останалите десет са в градовете: Варна, Бургас, Русе, Пазарджик, Перник, Благоевград, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Пловдив. В кабинетите работи високо квалифициран медицински персонал – епидемиолози, дермато-венеролози, психолози, лаборанти, които предлагат услуги по пред и след-тестово консултиране, както и изследване за ХИВ с бързи тестове, които позволяват изследващите се да узнаят своя статус до 10 минути след провеждането на теста.

В кампанията ще участват 28 РИОКОЗ, 13 университета, 7 неправителствени организации с техните мобилни кабинети, всички КАБКИС в страната, както и 45–те неправителствени организации, които изпълняват дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Сподели в: