Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 7172 случая на остри заразни заболявания, срещу 6723 за предходната. От тях 6506 са острите респираторни заболявания срещу 6027 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити - 135 случая срещу 161 за предходната седмица;

- дизентерия -50 случая срещу 37 ;

- салмонелози - 25 случая срещу 24 ;

- колиентерити -5 случая срещу 7;

- ентероколити - 241 случая срещу 255.

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 33 случая на скарлатина срещу 18 за предходната седмица. Варицелите са 107 срещу 121, епидемичен паротит- 3 срещу 1, рубеола - 6 срещу 4 и коклюш – 2 срещу 2 за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Регистрирани са 5 случая на лаймска борелиоза срещу 1 за предходната седмица, 25 случая на марсилска треска срещу 22, 0 случая на ку-треска срещу 1 за предходната седмица.

От ХЕИ Враца постъпи информация за възникнал епидемичен взрив от дизентерия с микробиологично доказан причинител Шигела Зоней. За период от три дни с повръщания, разстройство и температура са заболели 12 деца от Обединено детско заведение № 5 в ж.к. “Дъбника” гр. Враца. Заболяването е протекло в лека форма. При направените проверки се установиха пропуски в провежданата дезинфекция и на отговорните лица са съставени актове за санитарни нарушения.

Контактно-битов взрив от дизентерия е регистриран и в Дома за възрастни с деменция в с. Черковна, община Разград. Заболели са 15 от общо 43 домуващи, като само при двама болестта протича в средно тежка форма. При извършеното епидемиологично проучване са установени и двама заразоносители, които също са приети на лечение в Инфекциозното отделение на МБАЛ Разград. Изолиран е причинителят на взрива – Шигела Флекснер 1. Взетите контролни проби от храна, кухненска посуда, повърхности и др. показва значително вторично замърсяване с чревни микроорганизми. Разпоредени са всички необходими противоепидемични мерки и проучването продължава.

В Инфекциозна клиника в Пловдив е прието на лечение шестчленно семейство от града с диарийна симптоматика. Всички са консумирали супа от свински крачета, закупени от търговската мрежа. Причината за възникналото хранително отравяне е неправилното съхранение на хранителния продукт в дома на пострадалите. При изследването е доказана дизентерия с причинител Шигела Флекснер.

От ХЕИ Ловеч съобщават за възникнал вътреболничен взрив в родилното отделение на МБАЛ “Проф. Стоянов”- Ловеч. Касае се за инфекция, предизвикана от бета-хемолитичен стрептокок от група А, засегнала три от лежащите в отделението родилки. Взривът е установен от Комисията по вътреболнични инфекции на самата болница и са предприети спешни мерки за ограничаване на взрива. Нови случаи не са регистрирани, а засегнатите родилки след адекватно лечение са изписани в добро здравословно състояние.

Сподели в: