Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 5 429 случая на остри заразни заболявания срещу 4 473 за предходната. От тях 4 449 са острите респираторни заболявания срещу 3 454 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити - 77 случая срещу 67 за предходната седмица

- дизентерия - 39 случая срещу 46

- салмонелози - 41 случая срещу 30

- колиентерити - 26 случая срещу 25

- ентероколити - 594 случая срещу 617

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 23 случая на скарлатина срещу 15 за предходната седмица. Случаите на варицела са 69 срещу 93, епидемичен паротит - 1 срещу 1 и рубеола - 7 случая срещу 1 за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Регистрирани са 0 случая на Ку-треска срещу 1 за предходната седмица, 68 на Марсилска треска срещу 90, 4 на Лаймска борелиоза срещу 11 и 1 случай на Кримска Конго хеморагична треска срещу 0 за предходната седмица.

Регистриран е случай на кожна форма на антракс.

На 04.09.2003 г. в МБАЛ гр. Добрич е постъпил за лечение 46 г. мъж с прояви на кожна форма на антракс. Същият работи като пастир и на 24.08.2003 г. е участвал в клане и обработка на заболяла овца от собственото му стадо. На 01.09.2003 г. забелязал първите симптоми на заболяването. При изследване на материали от болния в микробиологична лаборатория на ХЕИ Добрич е доказана диагнозата антракс.

- Взет е материал за повторно изследване. Очаква се потвърждение от Националната референтна лаборатория.

- Незабавно са организирани необходимите противоепидемични мерки, уведомени са органите на ДВСК, всички контактни са под медицинско наблюдение.

- Регистриран е епидемичен взрив от салмонела в Дома за медико-социални грижи за деца в с. Бузовград, област Стара Загора. Касае се за установено, след профилактично изследване, заразоносителство при девет деца на възраст от 9 месеца до 1 г. и 9 месеца. Преустановен е приемът на нови деца и са предприети всички противоепидемични мерки.

- Във връзка с предстоящия есенно-зимен сезон и настъпването на най-подходящия период за противогрипна имунизация, Министерството на здравеопазването препоръчва на всички лица от рисковите групи (страдащи от хронични заболявания, с намален имунитет, работещи в условията на повишен риск – здравни специалисти, обществени заведения, градски транспорт, големи колективи и др., лица над 65 годишна възраст), както и всички които желаят да се предпазят от грип, да се имунизират с ваксина, съдържаща актуалните за сезона грипни щамове. Ваксинацията е най-добрият, доказал своята ефективност начин на предпазване.

- Световната здравна организация особено настойчиво препоръчва широкото приложение на противогрипната имунизация през настоящата година с оглед възможността от нова проява на ТОРС /тежкия остър респираторен синдром/ и тежките последици за общественото здраве при евентуално съвпадение по време и място с грипна епидемия (пандемия).

Сподели в: