Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 8870 случаи на остри заразни заболявания срещу 7856 за предходната. От тях 7767 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 6684 за предходната седмица.

Чревни инфекции:
Регистрираните случаи са:

- Вирусни хепатити – 275 случая срещу 331 за предходната седмица

- Дизентерия – 5 случая срещу 13

- Салмонелози – 23 случая срещу 25

- Колиентерити – 9 случая срещу 12

- Ентероколити – 285 случая срещу 344

Въздушно-капкови инфекции:
Регистрирани са 62 случая на Скарлатина срещу 70 за предходната седмица. Случаите на Варицела са 356 срещу 272, на Епидемичен паротит – 5 срещу 4 случая, на Рубеола – 3 срещу 3 случая и на Коклюш – 9 срещу 9 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:
Няма регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска и на Ку – треска. Случаите на Марсилска треска са 2 срещу 8, а на Лаймска борелиоза - 3 срещу 13 за предходната седмица.

В с. Рогош, община Марица, област Пловдив е регистриран епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип „А”. От 15 септември 2006 г. до момента са заболели 13 лица, 7 от които деца. Всички живеят в ромската махала на селото. Болните са хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ ”Св. Георги”. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

През седмицата е регистриран хранителен взрив от Салмонелоза в Спортно училище «Майор Атанас Узунов», Русе. Заболяват 12 ученика. Всички те са консумирали не добре термично обработено свинско месо, закупено от случаен продавач на животинския пазар в с. Сливо поле. На 23 октомври от заболелите е изолирана Салмонела тифимуриум. След проведено лечение и контролни изследвания в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение, Русе, учениците са изписани.

Резултати от проведената имунизационна кампания против вирусен хепатит „А” в Пловдив:

Към 20 октомври завърши имунизационната кампания за ваксиниране против вирусен хепатит А в кварталите „Столипиново”, „Шекер махала” и „Аджисан махала” в Пловдив. Кампанията започна на 2 октомври.

В трите квартала са имунизирани общо 8517 деца и младежи до 18-годишна възраст. Обхванати са над 85% от подлежащите на имунизация деца, което е много висок резултат в подобен тип имунизационни кампании. Най-висок обхват е постигнат в „Шекер махала”, където са ваксинирани 95% от децата.

По време на кампанията са взети кръвни проби за изследване на Анти HAV на 514 деца, контактни на заболял от вирусен хепатит А, от които 74 са положителни. Те са насочени към Инфекциозната клиника на УМБАЛ «Св. Георги», Пловдив.

В резултат на проведената имунизационна кампания се наблюдава значително намаляване на заболяемостта от хепатит А сред населението в трите квартала. Например, за една седмица в разгара на епидемията – 25-30 септември, в Инфекциозната клиника на УМБАЛ, Пловдив са приети 93 деца, докато през последната седмица – 16-22 октомври, те са 41. Прогнозата на епидемиолозите е, че заболяемостта ще продължи да пада, докато достигне средните стойности за страната , характерни за този сезон.

Сподели в: