Върни се горе

    През изминалата седмица са регистрирани общо 13197 случая на остри заразни заболявания, срещу 12534 за предходната. Завишаването е основно за сметка на острите респираторни заболявания, които са 12167 срещу 11597 за предходната седмица /с 570 повече/.

   Няма области с регистрирани предепидемични и епидемични стойности на заболяемост от грип и ОРЗ.

   Чревни инфекции: през седмицата се наблюдава леко завишаване на заболяемостта от чревни инфекции.

   Регистрираните случаи са както следва:

• вирусни хепатити - 109 случая срещу 86 за предходната седмица;

• дизентерия - 4 случая срещу 8 за предходната седмица;

• салмонелози - 16 случая срещу 12 за предходната седмица;

• колиентерити – 6 случая срещу 5 за предходната седмица;

• ентероколити - 134 случая срещу 106 за предходната седмица.

   Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 567 случая на варицела срещу 573 за предходната седмица, 27 случая на рубеола срещу 15 за предходната седмица, скарлатина -87 случая срещу 80 и епидемичен паротит - 18 случая срещу 17.

   Трансмисивни инфекции: значително е нараснал и броят на трансмисивните инфекции, което се дължи основно на активизирането на кърлежите, чрез които става заразяването. Регистрирани са 14 случая на лаймска борелиоза / 8 от които са в Старозагорска област/ срещу 2 за предходната седмица, 3 случая на марсилска треска срещу 1 и 5 случая на ку-треска, срещу 0 за предходната седмица.

   От началото на месец февруари до настоящия момент в ромския квартал на гр. Гоце Делчев се констатира завишена заболяемост от вирусен хепатит тип А. До момента са заболели 21 души. Всички са хоспитализирани. Засегнати са предимно детската и ученическа възрасти. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на инфекцията.

Сподели в: