Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 13 470 случаи на остри заразни заболявания срещу 12 036 за предходната. От тях 11 615 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 10252 за предходната седмица.

Увеличението на броя на регистрираните случаи на ОРЗ и грип се дължи на завишена циркулация сред населението на респираторни, а не на грипни вируси. Техният потенциал за предизвикване на епидемично разпространение е ограничен и не се очаква достигане на високи стойности на заболяемостта в страната. В Европа все още нивото на разпространение на грипни вируси е ниско, през периода единични случаи на грип (най-често предизвикани от щама Уисконсин Н3N2) са регистрирани в някои страни от Западна Европа – Великобритания, Норвегия, Швеция и Франция.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са:

- Вирусни хепатити – 208 случая срещу 193 за предходната седмица;

- Дизентерия – 13 случая срещу 14 за предходната седмица;

- Салмонелози – 7 случая 12 срещу за предходната седмица;

- Колиентерити – 5 случая срещу 4 за предходната седмица;

- Ентероколити – 254 случая срещу 227 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 170 случая на Скарлатина срещу 162 за предходната седмица. Случаите на Варицела са 1033 срещу 1059, на Епидемичен паротит – 34 срещу 30 случая, на Рубеола – 1 срещу 2 случая и на Коклюш – 7 срещу 5 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска, на Ку – треска и на Марсилска треска. Случаите на Лаймска борелиоза са 7 срещу 3 за предходната седмица.

В Целодневна детска градина „Радост”, гр. Каварна, област Добрич е регистриран епидемичен взрив от Скарлатина. За периода 10 – 18 декември 2006 г. са заболели 7 деца на 5-годишна възраст, които са изолирани в дома им за лечение. Взети са материали за микробиологично изследване на контактните лица. Резултатите на 4 от тях са положителни за бета-хемолитични стрептококи от групи А и Б. Тези деца са под медицинско наблюдение и им е назначена антибиотична терапия. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.
Сподели в: