Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 6857 случая на остри заразни заболявания срещу 6615 за предходната.

По отношение на грипа и ОРЗ епидемичната обстановка в страната е динамична. Регистрирани са 6132 случая на ОРЗ срещу 5885 за предходната седмица.

Поради дългите коледни и новогодишни празници търсенето на медицинска помощ от населението в този период рязко намаля, а това води до нереално ниски стойности на регистрираната заболяемост. Точни данни за епидемиологичната ситуация по отношение на грипа по региони и за страната, както и евентуалните разпоредени превантивни мерки ще бъдат оповестени през седмицата 12-18.01.2004 г.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити - 67 случая срещу 47 за предходната седмица

- дизентерия - 3 случая срещу 6 за предходната седмица

- салмонелози - 6 случая срещу 8 за предходната седмица

- колиентерити - 6 случая срещу 3 за предходната седмица

- ентероколити - 128 случая срещу 96 за предходната седмица

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 54 случая на скарлатина срещу 61 за предходната седмица. Случаите на варицела са 426 срещу 487, епидемичен паротит - 1 срещу 1 случай и рубеола - 5 срещу 0 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Не са регистрирани заболявания от трансмисивни инфекции (Кримска Конго хеморагична треска, Марсилска треска, Лаймска борелиоза и Ку-треска).

През изминалата седмица не са регистрирани сериозни хранителни взривове и взривове от вътреболнични инфекции.

На 05.01.2004 г. Световната здравна организация потвърди лабораторно случая на ТОРС в Южен Китай. Издирени са и са под наблюдение всички контактни в дома, работата и болницата. Няма случаи на заболяване или носителство на вируса сред тях. Експертите считат, че засега случаят е изолиран и не представлява непосредствена заплаха за общественото здраве.

Към настоящия момент не се налага въвеждането на ограничителни мерки при пътуване в Китай и други страни от района, както и прилагането на специфични противоепидемични действия.

Министерството на здравеопазването внимателно следи епидемичната обстановка и при необходимост ще разпореди съответните противоепидемични мерки.

Сподели в: