Върни се горе

28-те ХЕИ продължиха да извършват засилен контрол над обектите за обществено хранене, обектите за търговия с хранителни продукти, детските заведения, ученическите лагери, почивните домове.

Обобщената справка за този период показва, че сътрудниците на ХЕИ са извършили общо 12127 проверки, от които в:

Заведения за обществено хранене – 526

Детски заведения - 606

Други обекти - 6293

Наложени санкции:

Съставени актове за санитарни нарушения - 1556

Заповеди за временно спиране експлоатацията на обекти - 263

Издадени предписания за отстраняване на санитарно-хигиенни неблагополучия - 675

Най-често са констатирани нарушения свързани с неспазване на добрата хигиенна практика при приготвяне на храна, некачествена дезинфекция, предлагане продукти извън разрешения асортимент и несъответствуващи на производствените възможности на обектите, въведени в експлоатация обекти без санитарно разрешително от ХЕИ, работа с нередовна лична здравна документация, предлагане на хранителни продукти с изтекъл срок на реализация, неправилно съхранение на хранителни продукти в складовите помещения, неправилно съхранение в едно хладилно съоръжение на продукти от различни хранителни групи, нередовно хлориране на водата за пиене и къпане и др.

От 263 спрени от експлоатация обекти, най-съществени нарушения на санитарно-хигиенните норми и изисквания са констатирани в : Заведения за обществено хранене – 2 ресторанта, 1 механа, 1 пицария, 1 хотел в гр.Банско, 1 ресторант” Пламен Драчев” в гр. Благоевград, бирария “Романтика” и бирария “Казабланка” в гр.Бургас, ресторант в гр.Несебър, бира-скара “Мадлен” в с. Китен, ресторант в гр. Поморие, кафе-аператив на централния плаж в гр.Поморие, бирария в гр.Несебър, ресторант ЕТ “Чолакис” в гр.Дунавци, област Видин, пивница ЕТ “Първуланов” с. Раяновци, община Белоградчик, пицария “ Фантастико”,- клуб-ресторант “ Драва” и летен бар “ Совите” в гр.Пазарджик, механа “ Ема” – ЕТ” Роман Кирилов” в гр.Перник, ресторант в с. Дебово, област Плевен, ресторант “ Таня” в с. Рогош, област Пловдив, кафе-аператив ул. “Драговец” № 11 в гр.Пловдив, бърза закуска – автогара Овча купел, гр.София, заведение за бързо хранене в гр.Елин Пелин, Софийска област, бирария “ Три чучура” – гр.Стара Загора, кафе-аператив “Джордани” в гр.Казанлък, механа в с. Подгорица, област Търговище и др.

Обекти за производство на храни – цех за производство и продажба на тестени закуски и кроасан в гр.Несебър, 1 млекосъбирателен пункт в гр.Сухиндол, област В.Търново, цех за производство на закуски ЕТ” Пламена Матова”, гр.Роман, област “Враца”, цех за бутилиране на оцет в гр.Добрич, работилница за боза гр. Пазарджик, цех за закуски СД” Нико 13” и фурна ЕТ”Захари Стоилов” в гр. Перник, хлебопекарна в с. Лозница, област Разград, Други обекти – магазини за хранителни стоки: 7 в област В. Търново, 8 в област Монтана, 7 в област Плевен, 6 в област Ст. Загора, 7 в област Търговище, 11 в Софийска област, спортен комплекс и кафе - Симеоновско шосе , гр.София На 26 септември (четвъртък-) ще се проведе семинар, на който ще бъдат обсъдени приоритетите на Националната лекарствена политика. Семинарът е под патронажа на Министъра на здравеопазването доц. Божидар Финков и на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация.

Сподели в: