Върни се горе

Министър Гайдарски призова Здравната каса и Лекарския съюз да започнат преговорите за Националния рамков договор за 2008 г.

Проблеми в организацията на работа в системата на извънболничната помощ, достъпа на гражданите до нея и качеството на предоставяните от общопрактикуващите лекари услуги, взаимодействието между тях и звената за спешна медицинска помощ бяха сред основните теми на проведената днес, 4 май, среща между ръководствата на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз.

Срещата по проблемите на извънболничната помощ бе инициирана и свикана от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски във връзка с възникнали напоследък конфликтни ситуации и влошени взаимоотношения между лекари и пациенти, станали обект на засилено общество внимание.

Освен министър Гайдарски, в разговора днес участваха представители на ръководството на МЗ, директори на дирекции в МЗ, д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК, д-р Андрей Кехайов, председател и БЛС, членове на УС на съсловната организация.

На срещата бяха обсъдени и други важни въпроси за здравната система – за размера на здравноосигурителната вноска, за подобряване на финансирането на системата и по-ефективното използване на ресурса, за специализациите на лекарите и тяхната професионална квалификация, за преговорите за НРД 2008 и други.

„Срещата протече в изключително позитивен дух и искам да подчертая, че между трите институции няма тежки и неразрешими проблеми”, заяви министър Гайдарски на пресконференция след срещата. Той посочи, че участниците в нея са се обединили около необходимостта от подобряване на организацията по оказване на неотложна помощ от общопрактикуващите лекари и подобряване на взаимодействието между тях и звената за спешната помощ.

Министър Радослав Гайдарски подчерта, че основният замисъл на срещата е трите институции – МЗ, НЗОК и БЛС, да работят в синхрон, който да доведе до качествено обслужване на гражданите. Според него е изключително важно е да се повиши качеството на медицинските услуги, което хората очакват от здравната система.

По повод конфликтните ситуации, които се пораждат между лекари и пациенти, министър Гайдарски обяви, че целта на тази среща е и да се потърси алгоритъм, който да доведе до минимум такива инциденти. Необходимо е лекарите да спазват правилата, а при подобни случаи трябва да се намеси Етичната комисия към БЛС, припомни министър Гайдарски.

„За първи път и трите институции се обединихме около становището, че е необходимо и има воля за увеличение на здравната вноска, но това трябва да стане постепенно и за сметка на намаляване на общата данъчно-осигурителна тежест за гражданите”, бе категоричен пред медиите проф. Радослав Гайдарски. Министърът припомни, че това е решение, което може да бъде взето от политическите партии, Народното събрание и Министерството на финансите.

Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова благодари на министър Гайдарски пред медиите за проведената среща. „Този дебат е началото на един труд, който ни предстои и благодаря за добрия тон, защото той е залог за качество”, каза още д-р Тодорова. Тя увери журналистите, че няма конфронтация между НЗОК и БЛС, а това са две институции, от които едната защитава пациентите, а другата - лекарите, но без двете не може. „Обединихме се и около това, че ни предстои много работа около проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса, проект за който трябва да представим през юни, защото трябва да сме убедени какви медицински услуги ще бъдат предоставяни на гражданите”, заяви д-р Румяна Тодорова.

Председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов изрази позицията на съсловната организация, че обществото се нуждае от връщането на доверието на гражданите и към лекарите, и към здравеопазването като цяло. Той каза, че БЛС също не е преставал да работи в тази насока и допълни, че на срещата се очертаха проблемите, по които е необходимо да се намери решение.

По време на срещата министър Радослав Гайдарски призова НЗОК и БЛС в най-скоро време да започнат преговори по Национален рамков договор за следващата година, за да не се стига до неподписване на договора, както през миналата година.

Сподели в: