Върни се горе

На територията на гр. София са регистрирани 5 съмнителни случая на морбили, като при 3 от тях има и лабораторно потвърждение на диагнозата.

Министерството на здравеопазването предприема необходимите противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на вируса. Разпоредено е на Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве да даде указания на общопрактикуващите лекари и лечебните заведения в София за действия в тази ситуация.

За последните три години (2002-2004 г.) в България не е регистриран нито един случай на заболяване от морбили.

Възникването на случаите е в резултат на внос на вируса-причинител от Китай и осъществени контакти на заболелия с други лица в страната. Известието за прието лице с диагноза морбили е подадено от Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в Столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве на 21 април. Проведеното епидемиологично проучване и лабораторните изследвания потвърждават, че става въпрос за внесен случай на заболяването. Заразеният е пребивавал в Китай от 27 март до 8 април и посочва контакт с болен таксиметров шофьор в град Гуанджоу. След завръщането си в България той не се чувства добре, но симптомите са леки и не е потърсил медицинска помощ. От 13 април състоянието му се влошава и в следващите дни е преглеждан от специалисти в различни лечебни заведения. След получаване на обрив по кожата е консултиран с инфекционист и е поставена диагнозата морбили.

Установени са 54 контактни лица, които са издирени и поставени под медицинско наблюдение. Към момента сред тях няма такива с признаци на заболяването.

В периода 1-16 май още три лица развиват симптоми на заболяването.Двама от тях са медицински служители, които са имали кратък контакт с болния по време на прегледа му в МБАЛСМ “Пирогов”, а третият е брат на единия медицински работник. Към момента при двама от тях има лабораторно потвърждение на диагнозата морбили. Издирват се и се наблюдават всички контактни на посочените заболели. При всички болни липсва имунизация срещу морбили, като са посочени различни причини – алергия, преболедуване и др.

Морбили е детска шарка, срещу която има създадени ефективни ваксини.Това позволява при добър имунизационен обхват да се постигне премахване на заболяването. СЗО е поставила като цел заболяването от морбили в целия свят да бъде елиминирано до 2010 г. За изпълнението й се разработват национални програми и чрез максимално имунизационно покритие се ограничава разпространението на вируса. В резултат на предприетите действия в тази насока у нас през последните три години (2002-2004 г.) у нас не е регистриран нито един случай на заболяване от морбили. В световен мащаб обаче все още има региони с широко разпространение на заболяването, като един от тях е Азия и по-конкретно Китай. В практиката от последните няколко години са възниквали и други случаи на внос на заболяването, като последните бяха при осиновяване на деца от Китай в САЩ и Канада.

Единственият и сигурен начин за предпазване от заболяването е ваксината. Всички деца в България, родени след 1992 г., се имунизират с високо ефективна комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, която осигурява високо ниво на защита. От 2001 г. реимунизация получават и децата на 12-годишна възраст. Всички, които не са получили ваксина по някаква причина, са застрашени от заразяване и вероятността от развитие на заболяване при среща с вируса е голяма.

За ограничаване на разпространението на вируса на морбили сред населението Министерството на здравеопазването чрез Столичната РИОКОЗ ще даде указания на общопрактикуващите лекари за проверка на контингента от деца, подлежащи на имунизация, които по различни причини не са я получили навреме.

При необходимост МЗ има готовност да осигури необходимите количества ваксини за обхващането на застрашените контингенти.

 

Министерството на здравеопазването препоръчва при възникване на симптоми, наподобяващи морбили - хрема, кашлица, конюнктивит, температура около и над 38 градуса С, която трудно се повлиява медикаментозно, и особено наличие на дребнопетнист обрив, без мехурчета и сърбеж, възникващ отначало по главата, а по-късно по тялото и крайниците, да се търси незабавно лекарска помощ. Препоръчително е прегледите да се извършват чрез посещение на лекаря в дома, за да се избегнат контакти със здрави лица. При необходимост личните лекари и другите медицински специалисти ще насочват пациентите за консултация със специалист по инфекциозни болести.

Към момента доказаните случаи на морбили са на територията на София, където най-рано и в пълен размер ще се прилагат необходимите противоепидемични мерки.

МЗ анализира ситуацията ежедневно и при необходимост ще бъдат въвеждани и допълнителни мерки.

 

Сподели в: