Върни се горе

Реализиране на съвместни проекти с Австрия за създаване на центрове за борба със стареенето (анти-ейджинг) в България е сред възможностите за по-нататъшно сътрудничество между двете страни в сферата на здравеопазавнето. Тези проблеми ще бъдат обсъдени по време на Първия Европейски конгрес по анти-ейджинг медицина, който ще се състои в Австрия на 19 и 20 октомври. В неговата работа ще участва заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев.

Поканата за участие е от Австрийското дружество за борба със стареенето и Австрийското дружество по менопауза и андропауза, които проявяват интерес за съвместна работа с българските специалисти по проблемите на хората в напреднала възраст и са представили в МЗ писмо за намерения в тази насока. Една от насоките за сътрудничество е съвместното създаване на центрове за борба със стареенето у нас, като тяхното изграждане се финансира със средства от ЕС. Фокусът ще бъде върху малки структури, които под формата на публично-частно партньорство ще работят за решаването на проблемите сред застаряващото население. Обсъжда се и възможността за предоставяне у нас на услуги в областта на балнеологията и рехабилитацията на възрастни граждани от страните от ЕС.

Реализирането на такива съвместни проекти ще подпомогне цялостната политика на МЗ за осигуряване на по-добро здравеопазване и качество на живот на възрастните хора. Предложенията от австрийска страна се вписват и в стратегическите подходи на МЗ за подобряване на общественото здраве, за развитие на публично-частното партньорство и сътрудничество с неправителствени организации.

Сподели в: