Върни се горе

Създадена е перфектна организация по медицинското обслужване на пострадалите при инцидента с обгазяването в сградата на КАТ в София, бе съобщено след заседанието на сформирания кризисен щаб под ръководството на министрите Славчо Богоев и Филиз Хюсменова.

Осъществено е своевременно и много добро взаимодействие между институциите – Министерство на здравеопазването, “Спешна помощ”, ВМА, “Пирогов”, “Гражданска защита”.

Към 15.00 часа днес настанените във Военномедицинска болница пострадали от обгазяването са 26,като 5 от тях са в тежко състояние. Най-тежко пострадалият, който бе с опасност за живота, е дошъл в съзнание. В “Пирогов” първоначално настанените 18 души са се увеличили до 25 души, като след преминаване на преглед и изследвания 8 са изписани. Към 15.00 часа хоспитализирани в “Пирогов” остават 17 обгазени.

Към 17.00 часа днес настанените във Военномедицинска болница пострадали от обгазяването са 26, а в “Пирогов” са хоспитализирани 22 души.

Продължават лабораторните изследвания на съдържанието на хвърлените ампули. До момента е доказано, че веществото е от групата на рефлекторните бойни вещества, силно летливо, което нанася поражения на очите, носа, белия дроб (където е най-голямата опасност от развитие на токсичен белодробен оток) и последващи увреждания на черния дроб.

Разкрити са приемни в двете болници за информация на близките. Телефонът за връзка и информация за пострадалите в “Пирогов” е 915-42-33, а във ВМА – 922-63-27, 922-63-28.

Сподели в: