Върни се горе

Днес, 9 април, към 10.00 часа в сградата на КАТ в София неизвестен засега младеж е хвърлил ампули хлорпикрин (стар тип бойно отровно вещество, което се използва и в селското стопанство под строг надзор и контрол). При вдишването му се причинява силно сълзотечение, кашляне, кихане, може да се стигне до задушаване, в някои случаи е възможно да се развие тежък токсичен белодробен оток.

В 10.08 часа сигнал за инцидента е подаден в Центъра за спешна медицинска помощ. В 10.09 часа е изпратена първата линейка с реаниматор. В 10.12 часа тя е била на мястото на инцидента, след което са изпратени още шест линейки.

Веднага е задействан и кризисният щаб към Министерството на здравеопазването за координация и реагиране на лечебните заведения.

От кризисния щаб веднага е осъществена връзка с директорите на ВМА и “Пирогов”. Пострадалите при инцидента са настанени в токсикологичните клиники в двете болници. Към 12:00 часа във ВМА са настанени 17 пострадали, от които 4 тежко пострадали. В “Пирогов” са 18 души, леко пострадали. На всички в момента се оказва необходимата специализирана медицинска помощ. Всички са под активно наблюдение.

По-голямата част от пострадалите са служители на КАТ, има пострадали и външни граждани, както и от екипа на “Спешна помощ”.

Разкрити са приемни в двете болници за информация на близките.

Телефонът за връзка и информация за пострадалите в “Пирогов” е 915-42-33, а във ВМА – 922-63-27, 922-63-28.

Повече информация ще бъде дадена на пресконференция във ВМА в 13.00 часа.

Сподели в: