Върни се горе

16 май е Международният ден в памет на жертвите от СПИН

Всяка година през третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден в памет на жертвите от СПИН. Тази година този ден се провежда на 16 май под мотото: “Да превърнем възпоменанието в действие”.

На 16 май хиляди хора в повече от над 4000 общности от над 90 държави ще участват в най-голямото и старо годишно събитие в света, посветено на ХИВ/СПИН. Целта през 2004 г. е да се стимулират общностите да обединят дейностите си в подкрепа по проблема, които да излязат извън границите на официалния Международен ден в памет на починалите от СПИН.

За да почете паметта на починалите от СПИН, като изрази съпричастност към скръбта на техните близки и отправи послание до цялото общество за толерантност към хората, живеещи с ХИВ/СПИН, Министерството на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Българският червен кръст и Коалиция АНТИСПИН организират следните събития на 16 май 2004 г. (неделя):

- В София ще бъдат открити 5 пункта за информация за превенция на ХИВ/СПИН. Пунктовете ще бъдат пред НДК, Съдебната палата, градинката пред Кристал и църквите “Св. Неделя” и “Св. Седмочисленици”.

- Доброволци на Българския червен кръст ще раздадат около 10 000 презерватива с образователна цел. В София акцията ще се проведе пред НДК, църквата "Св. Неделя" и "Св. Седмочисленици", и в градинката на "Кристал".

- В 21.00 часа ще се състои ежегодното вечерно бдение в парк "Здраве", на бул. "България" (спирката на автобуси 204, 604 и 76 пред Клиниката по белодробни заболявания), където всяка година по това време се обновяват символите за съпричастност към проблемите на хората с ХИВ/СПИН - цветната леха с форма на червена панделка и надпис АНТИСПИН.

От 1983 г. насам пандемията е отнела живота на повече от 22 млн. души. По оценки на UNAIDS само през 2003 г. СПИН е причинил смъртта на 3 млн. души, а други 5 милиона са се заразили с ХИВ, с което общият брой на хората, живеещи с вируса в световен мащаб, нараства на 40 милиона. От тях 37 милиона са възрастни, а останалите са деца под 15 години.

В България разпространението на ХИВ-инфекцията е ниско. Към 13 май 2004 г. официално в Министерството на здравеопазването са регистрирани общо 479 ХИВ-серопозитивни лица. Починалите от СПИН за периода от 1985 г. до 2003 г. са около 190.

От началото на година са регистрирани 14 лица на възраст между 19 и 52 години, от които 11 мъже и 3 жени. 8 души са от София, от 1 до 2 лица са от Пловдив, Монтана, Търговище и Силистра. Осем от лицата са открити като лежащо болни по повод на други придружаващи заболявания. Всички своевременно са били насочени към Инфекциозна болница, София за извършването на допълнителни имунологични и вирусологични изследвания и предписване на специфична антиретровирусна терапия.

По подписаното през миналата година споразумение между Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария страната ни получава безвъзмездна помощ от 6 894 270 долара за периода 2003 – 2005 г.

Министерството на здравеопазването има изключително отговорни функции и задачи като главен изпълнител на програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, която се реализира съвместно с ПРООН и се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Целта на програмата е да се задържи ниското ниво на разпространение на разпространение на ХИВ/СПИН; да се намалят рисковите поведения сред уязвимите групи; да се осигури достъп на целевите групи и хората, живеещи с ХИВ/СПИН до грижи и качествено лечение.

За изпълнение на програмата в 19 общини са определени 32 неправителствени организации. До 10 юни ще бъдат проведени седем процедури по Закона за обществените поръчки за доставка на медикаменти, диагностикуми, игли, спринцовки, медицинска техника, компютри, коли и мобилни кабинети на обща стойност 1,61 млн. щатски долара. Закупените от търговете продукти ще бъдат предоставени за обзавеждане на отделенията по СПИН в Инфекциозна болница в София и Инфекциозна болница във Варна, за обзавеждане на лаборатории по СПИН в Националния център по заразни и паразитни болести, 5 лаборатории на ХЕИ, разкриване на 5 нови кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН, обзавеждане на 10 здравно-социални центъра в 10 ромски общини, изграждане на 5 дневни центъра за консултиране на интравенозни наркомани.

Израз на политиката на Министерството на здравеопазването за превенция и контрол на ХИВ/СПИН е и изпълнението на Националната програма за профилактика и контрол на СПИН и полово предавани болести 2001-2007 г.За дейности, свързани с реализацията й, през 2004 г. от бюджета на Министерството на здравеопазването са заделени около5 млн. лв., от които над 1,5 млн. лв. са за предоставяне на безплатна антиретровирусна терапия на лицата с ХИВ/СПИН.

Във връзка с изпълнението на «Националната програма за профилактика и контрол на СПИН и ППБ 2001-2007 г.» през април само за нуждите на отделението по СПИН в Инфекциозна болница, София беше доставена съвременна апаратура за провеждането на клинични, биохимични и хематологични изследвания (хематологичен брояч и биохимичен анализатор).

През 2004 г. Министерството на здравеопазването подписа договори за доставка на общо 10 медикамента за лечение на СПИН, които ще гарантират провеждането на индивидуално лечение на всеки пациент със СПИН.В зависимост от подписаната комбинация то струва средно около 12 000 долара годишно. България е една от малкото държави в региона, която предоставя безплатно това лечение и това е високо оценено от международните донорски организации.

От юни 2004 г. стартира изграждането на Национална система за епидемиологичен надзор на ХИВ/СПИН от второ поколение в София, Пловдив, Бургас, Варна и Плевен.

Сподели в: