Върни се горе

Пет Центъра за спешна медицинска помощ вече разполагат с първите в България високопроходими линейки. Символичните ключове за тях бяха връчени на директорите им от премиера акад. Николай Денков на официална церемония пред ЦСМП-София. На нея присъстваха заместник-министрите на здравеопазването доц. Михаил Околийски, проф. Илко Гетов и доц. Петко Стефановски.

„Хубаво е когато мечтите стават намерения, намеренията стават инвестиционни предложения, а инвестиционните предложения стават реалност. Реализирането на този проект е поредното доказателство колко важно е да сме част от Европейския съюз“, заяви министър-председателят.

„Правителството гласува необходимите 45 млн.лв. за завършване на проекта за развитие на системата за спешна медицинска помощ. Заедно с наземните високопроходими превозни средства, въздушните линейки и изцяло реновираните бази, се надяваме оказваната спешна помощ да бъде достъпна и навременна, а новите условия да облекчат не само пациентите, но и работещите в системата. С подкрепата от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ срокът на проекта бе удължен до края на месец юли 2024 г., което ще позволи успешното приключване на всички заложени дейности“, заяви проф. Илко Гетов.

„Щастлив съм от името на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да присъствам на това събитие, което е поредната крачка към реализирането на проекта „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Благодарение на приемствеността на настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването успяхме да надградим и значително да ускорим постигнатото до момента“, посочи доц. Околийски.

Първите пет високопроходими линейки са разпределени в ЦСМП Благоевград за нуждите на ФСМП Банско, ЦСМП Пазарджик за нуждите на ФСМП Велинград, ЦСМП Смолян за нуждите на ФСМП Смолян, ЦСМП София за нуждите на ФСМП Самоков и ЦСМП Шумен - за нуждите на ФСМП Върбица.

В рамките на големия инвестиционен проект е предвидено закупуване на 400 броя линейки. До момента бяха доставени 358 нови и оборудвани линейки, които вече се използват от екипите за спешна медицинска помощ в страната. Останалите 37 високопроходими линейки трябва да бъдат доставени в страната до месец март, а критериите за разпределението им са съобразени с географските особености и пътна инфраструктура.

Сподели в: