Върни се горе

От всички регистрирани от началото на 2006 г. до момента 173 случаи на бактериални менингити, менингоенцефалити и сепсиси, 41 са уточнени като причинени от менингококи.

При останалите случаи е изолиран друг бактериален причинител (Хемофилус инфлуенце, стрептококи, пневмококи и др.) или не е изолиран бактериален причинител, но диагнозата е поставена по клинична картина. Починалите са 14, от които 6 от менингококова инфекция, 6 от бактериална инфекция с неуточнен причинител и 2 от други бактериални причинители. През октомври 2006 г. няма починали, а от началото на ноември до момента от менингококова инфекция са починали 4 души, от които 3 с менингококов причинител и 1 с неуточнен причинител.

За същия период на 2005 г. са регистрирани общо 148 случая на бактериални менингити, като починалите са 15, от които с причинител менингокок са 3.

През миналата седмица бе регистриран последният случай на заболял от свръхостър менингококов сепсис - ученик от Софийската математическа гимназия. Заболелият е бил приет за лечение в СБАЛСМ “Пирогов” и въпреки проведените в пълен обем реанимационни мероприятия в шокова зала, е починал 3 часа след хоспитализацията.

Микробиологично изследване за наличие на причинителя на заболяването е проведено на 57 контактни лица (съученици от класа и училището на починалия ученик), като до момента 53 от резултатите са отрицателни.

Поради характера на инфекцията и по-дългия престой в затворени помещения през зимния сезон, по преценка на Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ) и след консултация с инфекционист на всички контактни лица е препоръчана екстрена антибиотична профилактика. Родителите на контактните ученици са уведомени своевременно за необходимостта от извършване на медицинско наблюдение в рамките на инкубационния период (максимум 10 дни) от личните лекари, както и за антибиотичната профилактика.

От 30.11.2006 г. е разпоредено провеждането на засилена дезинфекция в сградата на засегнатото училище.

Няма връзка между случаите на починалия ученик от София и починалото дете със същата диагноза в Пловдив. Става дума за 6-годишно дете от с. Хан Аспарух, Старозагорска област, хоспитализирано на 18.11.2006 г. с диагноза сепсис.

В Пловдивска област през ноември 2006 г. с диагноза менингит са хоспитализирани 8 болни, от които 3 са уточнени като вирусен менингит, 2 като остра вирусна инфекция, 1 като причинен от менингококов сепсис, който е починал на 20 ноември. При един от случаите е изолиран друг бактериален причинител (Хемофилус инфлуенце). Последният случай все още не е уточнен – става въпрос за 28-годишен пациент от Пловдив, хоспитализиран на 17.11.2006 г. със съмнение за менингит, който още не е изписан.

Менингококовият менингит е остро заразно заболяване, което се разпространява по въздушно-капков път с отделените пръски при говор, кашляне и кихане. Регистрира се целогодишно и е повсеместно разпространено в целия свят, като боледуват само хората. Увеличена заболяемост се наблюдава обикновено в края на зимата и началото на пролетта, което се обяснява с намалените защитни сили на организма през този период на годината. Боледуват всички, като най-засегнати са малките деца. Източници на зараза са болният човек и заразоносителите. Заразоносителството сред здравото население се среща в 5 до 10 %, а сред контактните на заболели лица може да достигне до 50-60 %.

Наблюдават се различни форми на протичане на заболяването – от лек назофарингит до тежки, свръхостри менингококови сепсиси, които се развиват в рамките на няколко часа и често завършват фатално.

Свръхострият менингококов сепсис е изключително рядка проява на менингококовата инфекция и се отличава с тежко и бързо протичане и висока смъртност. Заболяването се предизвиква от бактерия (менингокок), която е слабо устойчива на външни въздействия и всички познати дезинфектанти я унищожават бързо. Чувствителна е на антибиотици. Разпространението става по въздушно-капков път, но значително по-трудно, отколкото при грипни и други респираторни вируси.

Няма основание за тревога сред населението по отношение на регистрираните случаи на менингококов менингит и сепсис. Няма данни за епидемично разпространение на заболяването.

Сподели в: