Върни се горе

През последните дни на седмицата 24 – 30 януари 2005 г. заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции в някои региони на страната се повиши значително. Най-високи стойности се регистрират в областите Хасково, Стара Загора, Русе, Бургас, Сливен. Бързо увеличение на случаите се наблюдава и в други региони на страната като Русе, Бургас, Плевен.

От 28.1.2005 г. в общините Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград и Любимец е обявена предепидемична обстановка и са разпоредени съответните противоепидемични мерки. Преустановяват се свижданията и плановите операции в лечебните заведения, преустановява се работата на детските и женски консултации, извършването на имунизации. Отсъствията от учебни занятия варират в широки граници – между 10 и 40% от учениците.

В Стара Загора е обявена грипна епидемия за територията на цялата област и е препоръчано на Инспектората по образование да разпореди прекратяване на учебните занятия за периода от 1 до 4 февруари.

Предварителните данни от засегнатите региони сочат, че клиничната картина е типична за заболяването грип – остро, внезапно начало с повишаване на температурата, отпадналост, безапетитие, главоболие, мускулни болки и различно представени симптоми от страна на горните дихателни пътища – от лека хрема до упорита, в началото суха кашлица.

Най-засегнатите възрастови групи са тези на децата от 4 до 7 години, както и от 8 до 18 години, но боледуват представители на всички възрасти. Към момента няма данни за развитие на тежки усложнения.

Препоръчително е всички, при които това е възможно, да ограничат контактите си,особено с лица с явни признаци на респираторно заболяване. Особено важно е това като профилактична мярка за хора в напреднала възраст и такива с хронични заболявания като диабет, сърдечна, белодробна или бъбречна недостатъчност и др. Важно е да се знае, че най-заразни са хората в инкубационния период на заболяването и първите 2-3 дни от него.

Препоръчително е да се избягва самолечението и приемането на антибиотици с профилактична или лечебна цел.Приемането на противовирусни медикаменти, особено в най-ранните стадии на заболяването има добър ефект. Доброто хранене, приемането на витамини и микроелементи, избягването на изстудяване и стрес също са фактори, които подпомагат поддържането на по-добра имунна защита.

В Министерството на здравеопазването ежедневно се следи епидемичната обстановка както в страната, така и в съседните страни и Европейския континент. Организирано е изследването на проби от заболели от всички възрастови групи в засегнатите региони.

В зависимост от развитието на заболяемостта областните противоепидемични щабове по грип и остри респираторни заболявания имат готовност да реагират и да предприемат необходимите мерки.

Сподели в: