Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски преподписа Националния рамков договор за 2006 г., подписан от 9-членния Управителен съвет на Националната здравноосигурителна каса и нейния директор, от 7 представители на УС на Българския лекарски съюз и 3 членове на УС на Съюза на стоматолозите в България. Това стана днес, 18 декември 2005 г. С подписа си министърът на здравеопазването гарантира, че Националният рамков договор 2006 отговаря на изискванията на закона и на принципите на националната здравна политика.

Националният рамков договор за 2006 г. е шестият рамков договор, който подписват НЗОК и съсловните организации и е най-добрият от досегашните, заяви министър Радослав Гайдарски. Той е уверен, че ако средствата, определени като бюджетна рамка на НРД, се изразходват разумно, българските граждани ще получат по-добри и качествени медицински услуги. Това е и отговорността на всички страни по договора.

НРД 2006 балансира интересите на здравноосигурените и на изпълнителите на медицинска помощ, гарантира достъп на българските граждани до качествено медицинско обслужване, коментира д-р Емил Райнов, заместник-министър на здравеопазването и председател на Управителния съвет на НЗОК.

Основният акцент на НРД 2006 е болничната помощ. За първи път догодина НЗОК ще заплаща изцяло лечението в болниците. Няма диагноза и заболяване, което не е включено в договорените 299 клинични пътеки, каза д-р Райнов. В НРД 2006 са предвидени и регулативни механизми, които ще позволят на НЗОК да прави ежемесечен анализ на дейността и разходите на болниците с цел ефективното използване на средствата и недопускане на натрупване на дългове.

Сподели в: