Върни се горе

За втора поредна година в рамките на пролетната Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване Министерство на здравеопазването, Националният център по хематология и трансфузиология, Българският червен кръст, със съдействието на Светия синод на Българската православна църква и Софийската Света митрополия организират на Цветница, 24 април (неделя) кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов “Запалете свещичка, дарете живот”.

Временни пунктове за кръводаряване в София ще бъдат разкрити от 10.00 часа към шест православни храма:

"Св. Александър Невски"– на площад “Св. Александър Невски”, в автобус за кръводаряване на ВМА.

"Света Неделя"– Аулата на Богословския факултет

" Покров Богородичен " – Енорийски център, кв. Възраждане

" Свети Седмочисленици" - до 6-то основно училище

"Свето Възкресение Христово " – кв. “Красна поляна”, административна сграда до църквата

"Свети Георги"– ул. “Хан Аспарух” №9, Стоматологичен център №1

По традиция всяка година през месеците април и май се провежда пролетната Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Основната цел на кампанията “Запалете свещичка, дарете живот” е даряването на кръв да се превърне в празник. Да дариш надежда на Цветница, един от най-хубавите християнски празници, да проявиш съпричастност към чуждата болка, да помогнеш за съхраняването на един живот, е нещо изключително важно и стойностно. На този ден с този жест солидарността, благотворителността и щедростта придобиват измеренията на споделената човечност. Ежедневната необходимост от преливане на кръв на много деца, родилки и болни хора е равнозначно на спасяване на живота им.

Това дело е благородно, духовно и високо хуманно, с изключителна гражданска позиция. Ние се надяваме, че то ще се развива, достигайки до съзнанието за неговата непреходна ценност до повече българи, заяви днес на пресконференция в Министерството на здравеопазването Негово Високоблагоговенство свещеноиконом Васил Коцев, духовен надзорник в Софийската митрополия. Той предаде отеческото благословение на Негово светейшество Българския патриарх Максим и на Светия синод на Българската православна църква за началото на пролетната кампания по кръводаряване.

Отец Васил подчерта, че неслучайно символът на БЧК и на християнските църкви е кръстът, който от оръдие на презряна робска смърт се превръща в оръдие на победата, надеждата и любовта. Отецът прикани всички християни да откликнат на кампанията по кръводаряването и да дарят кръв, изпълнени с чувството на християнска любов, което е водещо в един духовен живот. Отец Васил припомни думите на Спасителя: “Ако любов нямате помежду си, не сте мои приятели.”

Пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване включва и студентска кръводарителска кампания. В София тя започна на 11 април, а в другите градове, където има висши учебни заведения, ще се проведе до края на май.

През 2004 г. бяха организирани две кампании (пролетна и есенна) за доброволно и безвъзмездно кръводаряване сред студентите в цялата страна. Само в София екипи на Националния център по хематология и трансфузиология, БЧК, доброволци от Младежкия Червен кръст и студентските организации работиха сред младежите от 25 висши учебни заведения и факултети. При проведените 110 акции за безвъзмездно кръводаряване 1100 студенти проявиха желание да дарят кръв. 937 от тях дариха 412 литра кръв, която беше използвана за лечение на пациенти от цялата страна, настанени в лечебните заведения в София. Общо в двете кампания през 2004 г. се включиха и дариха кръв над 6 хил. студенти.

Политиката на Министерството на здравеопазването в областта на трансфузионната хематология е насочена към осигуряването на безопасни кръв и кръвни продукти в достатъчно количество и с качество, отговарящо на строгите международни критерии. Кръвонабирането, преработката, диагностиката, контролът, съхранението и разпределянето на кръвта и кръвните компоненти у нас са съобразени напълно с европейските стандарти.

Сподели в: