Върни се горе

Днес, 2 октомври, министърът на здравеопазването Славчо Богоев се срещна с представители на Инициативния комитет на протестиращите лекари от Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик. Заедно с тях бяха представители на централните ръководства на КНСБ и КТ “Подкрепа” и народни представители.

Това е втора среща на министър Богоев по повод протестните действия в МБАЛ – Пазарджик. По негова покана на 29 септемри се състоя среща с досегашния изпълнителен директор на болницата д-р Петко Митев и новоизбрания прокурист д-р Димитър Савов.

Днес министър Богоев прие връчената от Инициативния комитет протестна декларация срещу освобождаването на д-р Петко Митев от длъжността изпълнителен директор на МБАЛ – Пазарджик.

На срещата представителите на Инициативния комитет категорично заявиха, че нямат определени чисто синдикални искания, свързани с работните заплати, финансовото състояние на дружеството и други подобни проблеми, въпреки че протестното шествие е организирано от регионалните организации на двата синдиката. Протестиращите заявиха и че не са против новото ръководство на болницата, избрано от акционерите на проведеното Общо събрание.

Министър Богоев подчерта, че мотивите за решението на Общото събрание на дружеството за промени в Съвета на директорите и изпълнителния директор са свързани с желанието на акционерите за по-добра работа ипо-добри резултати в МБАЛ – Пазарджик. Като неблагоприятен факт бе отчетено, че дългосрочните и краткосрочните задължения на болницата се увеличават – към 31 август те са 953 794 лв., при 829 635 лв. към 31 юли 2003 година.

Бе посочено, че не отговаря на истината разпространената от протестиращите лекари информация, че договорът на д-р Митев е продължен през април 2003 г. от ексминистъра на здравеопазването доц. Божидар Финков. На протестиращите бяха представени документи, от които става ясно, че такъв договор няма и че срокът на договора на Съвета на директорите и на изпълнителния директор е изтекъл.

След отправените по време на срещата нападки и изказвания на представителите на Инициативния комитет министър Богоев изказа становище, че причините за смяната на ръководството на болницата и самият протест са политизирани.

Министър Богоев смята, че новото ръководство на болницата ще постигне по-добри резултати и трябва да му се даде шанс да заработи нормално.

Сподели в: