Върни се горе

Във вторник, 2 декември, в 11.00 часа, министърът на здравеопазването Славчо Богоев откри новата Национална референтна лаборатория по особено опасни бактериални инфекции, която се намира в Националния център по заразни и паразитни болести.

Лабораторията е уникална и е единствената у нас от “Клас ІІІ на безопасност” - за работа с рискови микроорганизми. За модернизирането и оборудването на помещенията Министерството на здравеопазването е осигурило над 600 000 лева, от които само за ремонт – 280 000 лева. Закупена е изключително прецизна апаратура за този клас лаборатории.

Национална референтна лаборатория по особено опасни бактериални инфекции е единствената медицинска диагностична лаборатория, която работи при понижено налягане на въздуха в работната камера и микробно прочистване на излизащия въздух. По този начин не се допуска замърсяване на околната среда. В работното помещение се влиза през специални шлюзове с херметично затваряне.

В лабораторията е създаден първият у нас Сектор по генетична диагностика на инфекции с епидемичен риск. Прилагат се най-модерните и бързи методи за индикация на опасни микроби, включително и такива, употребени като бактериологично оръжие.

В лабораторията е и първият Сектор за диагностика на легионерската болест – заболяване, открито през 1977 г., което може да предизвиква епидемични взривове.

Модерната апаратура дава възможност за повишаване на бързината и качеството на диагностиката на най-опасните инфекциозни заболявания, включително и доказването на агенти на биотерористични актове – употреба на опасни отрови и биопродукти.

Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции ще контролира качеството на микробиологичните изследвания на другите лаборатории в страната, които извършват диагностика на опасни микроорганизми или се готвят за отразяване на биотерористичен акт. Сред тях са лаборатории на хигиенно-епидемиологичните инспекции в страната и университетските и областните болници. В лабораторията ще се обучават всички микробиолози в страната за диагностика на опасни инфекции, включително и индикация на микроби, използвани при биотерористичен акт.

Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции получи висока оценка от експертите на Световната здравна организация.

Сподели в: