Върни се горе

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев се срещна днес (16 април) с лекарите и медицинските сестри от екипите от Военно-медицинска болница и болница “Лозенец”, които бяха изпратени от МЗ за оказване на помощ на пострадалите деца и родителите на загиналите деца при катастрофата в Сърбия на 4 април.

По решение на министър Богоев две линейки и един микробус заминаха за Приеполе в понеделник (5 май) следобед. В тях бяха включени главно педиатри, психолози, психиатри, анестезиолози и медицински сестри от ВМА и Правителствена болница. Екипите оказаха на място медицинска помощ на спасените деца, както и на родителите на загиналите деца, и ги придружиха до връщането им в България във вторник (6 май).

Министър Славчо Богоев благодари на участниците в спасителните действия за всичко, което са направили в тези тежки дни.Той високо оцени високопрофесионалната им работа, бързата им реакция, добрата колаборация между тях, както и осъщественото взаимодействие с лекарите в болницата в Приеполе, където бяха настанени българските деца.

Участниците в медицинските екипи дадоха висока оценка за създадената от МЗ и другите институции организация по изпращането им и работата им в Сърбия. Българските лекари високо оцениха и професионалната работа на колегите си в болницата в Приеполе. Според тях с оказаната медицинска помощ на спасените деца веднага след катастрофата лекарите в Приеполе са извършили максимума за първа помощ. Децата са били навреме диагностицирани, настанени и обгрижени. Максималното възможното за децата и родителите е направено и от пристигналите български екипи. Нямаше какво повече да се свърши, увериха министър Богоев участвалите в спасителните мерки.

Министър Богоев запозна представителите на медицинските екипи с идеята за създаване на специален медицински координационен център, който да действа в подобни екстремални кризисни ситуации, тъй като в такива случаи се изисква реакция, надвишаваща възможностите и капацитета на отделните звена.

Сподели в: