Върни се горе

„Поздравявам всички хора, които даряват кръв с празника по случай 14 юни – Световния ден на доброволния кръводарител. Това е израз на солидарност и на нашето християнско чувство, защото е истина, че да дариш кръв – спасяваш човешки живот.” Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев по време на церемонията, организирана от Българския червен кръст по награждаването на десет дългогодишни доброволни кръводарители.

Министър Желев бе удостоен с почетна статуетка и грамота като дългогодишен доброволен кръводарител – дарил кръв над 30 пъти до този момент. Предложението е направено от Областна организация на БЧК в гр. Стара Загора и за приноса му по организирането на акции за доброволно краводаряване в качеството му на кмет на града. Комисията по избора се състои от 7 члена от състава на Българския червен кръст и Националния център по хематология и трансфуцзиология (НЦХТ). 

Министър Желев се включи и в акцията по кръводаравяне, организирана от Българския червен кръст като дари днес кръв. В акцията взеха участие 36 души, които доброволно и безвъзмездно дариха кръв.

Кръвта, която днес се дари ще спаси много човешки животи. Да се дари кръв е част от ценностната система на един човек, каза г-н Христо Григоров, председател на БЧК. Доц. Андрей Андреев, директор на НЦХТ каза, че кръводаряването е проява на истинско благородство, защото даряваш нещо от себе си.

Наградените днес като дългогодишни доброволни кръводарители са Десислава Динева, 23 годишна студентка, ІІІ курс медицина в МУ-Плевен. До момента е дарила 9 пъти кръв. Доброволец на БЧК и организатор на студентската кръводарителна кампания през 2008г.; Антоанета Гулева на 55 г., журналист в радио Благоевград. От двадесет годишна възраст дарява ежегодно кръв по няколко пъти годишно. Периодично подготвя тематични радиопредавания свързани с доброволното и безвъзмездно кръводаряване.; Венцислав Тодоров на 55 г. кмет на с. Калище, обл. Пернишка. Дарил е над 80 пъти доброволно и безвъзмездно кръв до този момент. С личния си пример привлича младите хора от селото да даряват кръв.; Стоян Михайлов на 56 г., от София. Дарил кръв над 52 пъти кръв.; Галина Маврова на 53 г. от София. Дарила кръв над 37 пъти.; Желю Желев на 54 г. от гр. Генерал Тошево, обл. Добрич. Дарил кръв над 54 пъти.; Семейство Иван и Байка Калайджиеви от Благоевград. В продължение на 33 години са редовни и безвъзмездни кръводарители. Г-н Калайджиев е учител по биология, а съпругата му е икономист. Със своят личен пример допринасят за популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.; Веселина Панчева на 39 г. Дарила кръв над 20 пъти и продължава да дарява.; Костадин Андреев на 64 г. от гр. Петрич. Дарил кръв над 100 пъти.

Сподели в: