Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев връчи ключовете на 30 автомобила на директори и управители на областните лечебни заведения, които осъществяват дейности в изпълнение на програмата “Подобряване на контрола на туберкулозата в България”. Програмата е финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. На тържеството присъстваха народни представители от Комисията по здравеопазване. 

В приветствието си д-р Желев заяви, че Министерството на здравеопазването отдава приоритетно значение на дейностите по реализиране на програмите, свързани със социално значимите заболявания  и подчерта необходимостта от продължаване на активните действия за подобряване контрола на туберкулозата у нас. Мнистър Желев благодари на присъстващите народни представители  за  техните усилия за осигуряване финансирането на програмите за социално значимите заболявания в подкрепа на сериозния ангажимент, който Министерството на здравеопазването поема в борбата с туберкулозата. 
        
Автомобилите бяха връчени на 6 специализирани болници за активно лечение на белодробни болести в Бургас, Габрово, Троян, Перник, Пловдив и Сливен, 13 областни диспансера по пневмо-физиатрични заболявания в Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Кърджали, Пазарджик, Русе, Смолян, Стара Загора, София-град, София-област, Хасково и Шумен, 9 областни многопрофилни болници за активно лечение във Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Плевен, Разград, Силистра, Търговище и Ямбол, Националния център по заразни и паразитни болести и на структурата за управление на програмата. Автомобилите са марка Хюндай с вградена GPS система и с тях ще се осъществяват координационни дейности на регионално ниво между всички институции и организации, ангажирани с контрола на туберкулозата и ще се проследява провеждането на адекватно и непрекъснато лечение на болните.          
          
Общият бюджет на програмата “Подобряване на контрола на туберкулозата в България” е 84 милиона лв. 36 млн. от тях са осигурени от държавния бюджет, 18 млн. лв. са от бюджета на общините и 30 млн. лв. са предоставени от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Програмата се реализира на няколко етапа, като първият транш от настоящият етап на програмата е в размер на 2.214 млн. евро. 

Автомобилите бяха тържествено осветени от представители на Българската православна църква.

Сподели в: