Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се срещна с представителите на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария г-н Урбан Вебер, регионален директор на Фонда за държавите от Източна Европа и Централна Азия и г-жа Никол Дилейни, портфолио мениджър на Фонда за България. Двамата са на официална визита в страната от 6 до 9 октомври 2008 г.

По време на срещата беше обсъдено предстоящото подписване на Споразумение между Глобалния фонд и Министерство на здравеопазването за продължаване на финансирането по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. До края на 2008 г. ще бъде подписано споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ в периода 2009-2011 година в размер на 17 941 412 евро. 

България е много успешен пример за изпълнението на дългосрочни превантивни програми сред уязвимите групи по отношение на СПИН, заяви г-н Вебер. Той посочи, че проектът е доказателство за отличната съвместна работа с неправителствени организации и общините и този модел получава много добри оценки в чужбина.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев изрази удовлетворение от много доброто сътрудничество с Глобалния Фонд и изтъкна значението му за успешна реализация на политиките за ограничаване разпространението на ХИВ. Д-р Желев информира представителите на Глобалния Фонд за финализирането и на новата Национална стратегия и Програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН за периода 2008-2015 г., която ще бъде гаранция за устойчивост на резултатите в борбата срещу болестта на века.

Сподели в: