Върни се горе

Програмата „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” е изключителен акт на ангажираност на Правителството на Република България по превенцията и контрола на туберкулозата у нас. Това заяви днес, 27 юни, пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

На заседанието днес Националният координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза – България, одобри по едно лечебно заведение във всичките 28 общини-областни центрове, които ще излъчат кандидати за 28 мениджъри по туберкулоза и 56 медицински сестри за проследяване на лечение на пациентите с туберкулоза, оповести министърът. Той допълни, че на заседанието са одобрени и 17 общини-областни центрове, в които да стартират дейностите сред уязвимите групи по програмата, която обхваща периода 2008-2010г.

Министър Желев направи уточнение, че за подобряване на откриването на случаи на туберкулоза и успеха от лечението сред ромската общност ще се работи в 13 общини – София, Пловдив, Монтана, Видин, Сливен, Враца, Бургас, Кюстендил, Хасково, Стара Загора, Добрич, Варна и Пазарджик.

Дейностите по ограничаване на разпространението на заболяването сред лицата, употребяващи наркотици, ще се реализират в 10 общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Русе.


Националният комитет одобри и предложение за проект „Укрепване на Националната програма за туберкулоза в България”, с който страната ни да кандидатства пред Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за финансиране на дейности за периода 2010-2014г., каза още д-р Желев. Средствата, за които страната ще кандидатства пред Глобалния фонд по проекта възлизат на 10.5 млн. евро.

„Всичко, което правим е в рамките на глобалната политика на ООН – достъпът до лечение и висококачествена диагностика за пациентите. Смятам, че ще можем да отговорим на потребностите на населението”, заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Сподели в: