Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се срещна днес, 8 май, с генерал-лейтенант Луис Лилиуайт, началник на Военномедицинската служба на Великобритания, и командир-полковник Питър Никол, началник на Военномедицинската служба на Военноморските сили на Великобритания.

В разговора основно бе дискутирано взаимодействието между цивилните и военномедицинските лекари в екстремни ситуации, които включват не само природни бедствия, а също така индустриални аварии, химически заразявания, противодействия на терористични атаки с химическо, биологично, ядрено и радио-активно оръжие.

Участниците в срещата очертаха бъдещите виждания за сътрудничество в областта на медицината и съвместните действия на медици и военни медици. Широко бе дискутиран въпросът за създаването в страната ни медицински инспекторат, като се използва богатият опит на Обединеното кралство.

Английските експерти дадоха висока оценка на българските военни медици. По време на посещението си у нас те ще се запознаят и с дейността на Националния медицински координационен център.

Представителите на Великобритания поздравиха д-р Евгений Желев с избирането му за министър на здравеопазването и му пожелаха успех и ползотворна работа във взаимното сътрудничество между двете страни.

Сподели в: