Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който посети  гр. Пазарджик, откри ремонтираните Първо и Второ Детско отделение в МБАЛ „Пазарджик" АД. Двете отделения бяха пребазирани от сграда, извън двора на болницата /бивша детска градина/, в основния болничен корпус. Извършеният ремонт е на стойност 200 000 лв., отпуснати от Министерството на здравеопазването. Основните цели на пребазирането на двете детски отделения са да се подобрят условията за лечение на нуждаещите се деца и за работа на персонала, както и да се намалят стопанските разходи.  На официалното откриване присъстваха  кметът на община Пазарджик Тодор Попов, областният управител Георги Петърнейчев, народни представители, ръководители на здравни институции в областта. Детските отделения бяха открити с водосвет, отслужен от представители на БПЦ.  

          В приветствието си по повод събитието д-р Желев изтъкна, че грижата за майчинското и детското здравеопазване заема водещо място сред 12-те основни приоритета в управленската му програма и днешното радостно събитие е доказателство в тази насока. „Едно от най-страшните неща в живота е когато човек върви напред и се обърне, да не види дете до себе си. Затова придавам изключително важно значение на създадения Център „Фонд за асистирана репродукция", който ще даде възможност на много българи да отгледат живот и да решат важен житейски проблем", изтъкна той.

          След официалното откриване министър Желев, съпроводен от изпълнителния директор на МБАЛ „Пазарджик" АД д-р Петко Митев, посети ремонтираните детски отделения. Първо и Второ детско отделение в МБАЛ „Пазарджик" АД осигуряват непрекъсната 24-часова медицинска помощ на децата от цялата област. В тях средно годишно се лекуват 3 000 деца, от които 350 в Интензивния сектор на Второ Детско отделение. В отделенията работят  14 лекари с придобита основна специалност „Детски болести", специалисти по хематология, гастроентерология, нефрология, алергология, физиотерапия и инфекциозни болести, както и 25 сестри. Първо детско отделение обслужва деца до 2-годишна възраст и разполага с 34 легла в три сектора, а  Второто отделение има 35 легла.  Отделенията са оборудвани с модерна апаратура, осигурена основно от централизирани доставки на МЗ, а друга част - със средства на инициативата „Българската Коледа" и чуждестранни спонсори - «Червен Кръст" - Германия, „Ротари клуб" -България-Германия.
Сподели в: