Върни се горе

В неделя, 23 май, министърът на здравеопазването Славчо Богоев се завръща от Женева, където от понеделник (17 май) той и водената от него делегация участва в 57-ата Световна здравна асамблея – висшия орган на Световната здравна организация.

В неделя, 23 май, в 15.00 часа, в зала ВИП-Б на аерогара “София”, министър Славчо Богоев ще даде брифинг за работата на Асамблеята и участието си в нея.

Основна тема на 57-ата Световна здравна асамблея бе борбата с ХИВ/СПИН. Общата дискусия по нея се концентрира върху инициативата на СЗО “3 за 5”, чиято ключова цел е да бъде сигурно, че оказването на антиретровирусна терапия ще служи като средство за цялостно укрепване на здравните системи. България подкрепя тази инициатива на СЗО.

През делегатите от 192-те страни-членки на СЗО министър Богоев направи изказване за политиката на Министерството на здравеопазването по отношение на профилактиката, контрола и лечението на ХИВ/СПИН.

По време на Асамблеята министър Богоев проведе редица срещи със свои колеги министри на здравеопазването от европейските страни, към които се обърна за подкрепа и съдействие по случая с произнесените от либийския съд смъртни присъди на петте български медицински сестри.

Министър Славчо Богоев бе избран за заместник-председател на Световната здравна асамблея от Европейския регион, който включва 52 страни-членки на СЗО.

Сподели в: