Върни се горе

Във връзка с разпространението на птичи грип в Румъния Министерството на здравеопазването изготви указания за българските граждани, които пътуват или пребивават в Румъния, за предпазване от заразяване с птичи грип.

МЗ счита, че няма основания за препоръки за въздържане от пътуване в съседната ни страна поради опасност от заразяване с птичи грип, но е необходимо пътуващите или пребиваващи там български граждани да вземат съответните предпазни мерки.

По данни от румънското Министерство на земеделието обстановката в страната по отношение на птичия грип остава тревожна. Продължава обработването на огнищата във всички 11 области. В столицата в един от районите е обявена карантина І-ва степен, която ще продължи до пълното обеззаразяване на откритите огнища.

Основният механизъм за предаване на вируса на хората е прекият и тесен контакт със заболели и мъртви птици. Независимо, че няма данни за предаване на птичия вирус А (Н5N1) от човек на човек, необходимо е българските граждани, посещаващи засегнати от болестта райони, включително и в Румъния, да спазват определени предпазни правила:

Най-важният и ефективен начин за предпазване от заразяване с птичи грип е да се избягват директни контакти с живи и видимо здрави, както и с болни, или умрели домашни и диви птици. МЗ съветва българските граждани да избягват места като птицеферми и птичи пазари, където живеят и се отглеждат, или съхраняват птици. Изключително важно е да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.

Основна предпазна мярка е спазване на обичайната хигиена, често миене на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди, както и използване на тоалетни кърпички и дезинфектанти за ръце, включително когато ръцете не са видимо замърсени.

Не трябва да се консумират сурови продукти от птичи произход, а при приготвяне на храна тези продукти, включително и яйцата, трябва да бъдат много добре термично обработени. След обработка на сурово птиче месо ръцете, използваните съдове и повърхности трябва веднага да се измиват със сапун и вода.

При поява на симптоми като повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит, в рамките на 10 дни след пребиваване в заразените зони в Румъния и при контакт с болни и съмнително болни птици или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици, веднага да се потърси лекарска помощ.

В България продължава изпълнението на мерките, разпоредени от Кризисния щаб, Министерството на здравеопазването и Министерство на земеделието и горите за ранно откриване на евентуални огнища сред дивите водоплаващи и домашните птици. Въведени са засилени мерки за контрол по граничните пунктове и в птицефермите, осигурени са дезинфекционна техники и консумативи. Извършват се проверки по спазване на предписанията на ветеринарните служби към земеделските стопани.

Сподели в: