Върни се горе

Във връзка с починалия вчера от свръх остър менингококов сепсис ученик от Софийската математическа гимназия, Министерството на здравеопазването уведомява, че са предприети всички необходими противоепидемични мерки. Разпоредено е седемдневно медицинско наблюдение на всички контактни лица в училището и в дома. То ще бъде осъществено от личните лекари на контактните, на които са дадени указания за действие. На същите лица ще бъде проведена и антибиотична профилактика. Разпоредени са мерки за дезинфекция в училището.

Свръх острият менингококов сепсис е изключително рядка проява на менингококовата инфекция и се отличава с тежко и бързо протичане и висока смъртност. Заболелият е бил приет за лечение в СБАЛСМ “Пирогов” и въпреки проведените в пълен обем реанимационни мероприятия в шокова зала, е починал три часа след хоспитализацията.

Заболяването се предизвиква от бактерии – менингокок, които са широко разпространени сред населението. Между 8 и 15% от хората ги носят в назофарингса, без това да е свързано с болестни прояви. Бактерията е слабо устойчива на външни въздействия и всички познати дезинфектанти я унищожават бързо. Чувствителна е на антибиотици. Разпространението става по въздушно-капков път, но значително по-трудно, отколкото при грипни и други респираторни вируси.

След разпоредените мерки рискът за разпространение на заразата и предизвикване на нови случаи е минимален.

Сподели в: