Върни се горе

Министерството на здравеопазването е отделило миналата година 139 млн. лв. за обновяване на здравните заведения към МЗ и лечебните заведения с държавно и общинско участие. Това заяви днес, 7 април, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски на пресконференция след откриването на две обновени лечебни бази в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна” – ремонтираните Клиника по гастроентерология и Отделение по физиотерапия и рехабилитация.

Министър Гайдарски бе категоричен, че оперативните и интензивните отделения в реновираните от МЗ болници са едни от най-модерните в страната и Европа. Предстои да бъдат открити обновени лечебни бази в университетските болници във Варна и Плевен, реновирани АГ и инфекциозно отделения в многопрофилната болница в Благоевград и спешен портал в многопрофилната болница във Видин, изброи министър Гайдарски.

Преструктурирането и оптимизирането на болничната помощ е един от приоритетите в изготвените проекти на Национална здравна стратегия 2008-2013г. и Националната здравна карта, категоричен бе министър Гайдарски. Той допълни, че политиката на МЗ е за улесняване достъпа на живеещите във всички общини до необходимата им медицинска помощ и повишаване качеството на предлаганите медицински услуги. В този смисъл преструктурирането на болничната помощ ще бъде съобразено с икономическите райони на планиране в страната, което е предвидено в проекта на Национална здравна карта.

В отговор на поетите си ангажименти за реформа в системата на спешната помощ, Министерството на здравеопазването закупи за нужните на спешната медицинска помощ нови 155 санитарни автомобила през миналата година. През 2008 г. предстои да бъдат купени още нови 100 линейки, заяви проф. Гайдарски.

В изпълнение на приоритетите на политиката на МЗ за достъпност до болничните заведения, както и оптимизиране на системата за спешна медицинска помощ, Министерството на здравеопазването ще разкрива поетапно филиали на спешната помощ, като до края на годината ще започнат да функционират шест спешни портала в страната. Министър Гайдарски припомни, че вече започна първият етап от преструктурирането на спешната помощ в гр. София. Спешната медицинска помощ в столицата ще бъде разделена на четири зони - източна, западна, северна и южна зона. Четири болници ще са съответно техни центрове – МБАЛСМ „Пирогов”, УМБАЛ „Царица Йоанна”, МБАЛ „Света Анна”  V МБАЛ, припомни министър Гайдарски.

„В момента няма друга държава в Европа с такъв темп на развитие. Няма и друга държава, която да е увеличила с 50% заплатите на медицинските сестри от миналата година досега. Предвижда се и през месец юли те да бъдат увеличени с още 10%”, каза министър Гайдарски по отношение на заплатите на работещите в здравния сектор специалисти.

През 2008г. Министерството на здравеопазването отпуска за ремонт на сградния фонд на „Царица Йоанна” и закупуването на съвременна апаратура 7 млн. лв., каза доц. Бойко Коруков, изпълнителен директор на болницата. Предстои да бъде ремонтирана изцяло централната стерилизация в болницата, разкриването на цялостен сектор за образна диагностика със закупуването на съвременни рентген и ядрено-магнитен резонанс и разкриването на спешен медицински портал на територията на болницата, отчете доц. Коруков.

Ремонтът и обзавеждането на откритите днес ремонтирани Клиника по гастроентерология и Отделение по физиотерапия и рехабилитация са на обща стойност 850 000 лв. Клиниката по гастроентерология е оборудвана с нова съвременна апаратура, която включва ехограф, гастроентерологичен рентген, фиброколоноскоп (предназначен за стомах), фиброгастроскоп (за дебело черво) и др. „Част от функционалното преструктуриране на клиниката по гастроентерология, като до 14 часа през деня тя ще поема болничното лечение, а след обяд специалистите и апаратурата ще са на разположение на разкрития диагностично-консултативен център на територията на клиниката”, каза още доц. Коруков. Той допълни, че Клиниката по гастроентерология ще носи името на академик Ташо Ташев, един от основателите на УМБАЛ „Царица Йоанна” и един от доайените в гастроентерологията.

Сподели в: