Върни се горе

Директорите на 28-те регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) трябва да подадат информация в Министерството на здравеопазването за вноса на всички видове ядки от 2004 г. досега. Това разпореди днес, 5 март, главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

Целта е да бъдат уточнени количествата ядки, внесени у нас, техният произход, дали е извършван лабораторен анализ от РИОКОЗ на взети от тях проби и какви са резултатите от него.

МЗ поиска информация и от Агенция „Митници” за установените от нейните органи внесени през този период количества ядки, и по-специално от Гамбия.

 

По разпореждане от днес, 5 март, на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски от утре започва проверка в Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, Варна. Експертен екип от МЗ, ръководен от главния държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, ще провери действията, предприети от инспекцията, при вноса на ядки през митническите пунктове във Варна през последните 2 години.

 

Във връзка с разпространената информация за сигнал от бизнесмена Атанас Панайотов от преди 2 години за внос на токсични фъстъци от Гамбия, уточняваме, че сигналът не е подаден към Министерството на здравеопазването, а към Агенция «Митници».

 

Съгласно разпоредбите на Регламентите на ЕС и Закона за храните в България, който съответства изцяло на европейското законодателство, производителите и вносителите на стоки носят пълна отговорност за тяхното качество и безопасност. Проверка на документите на стоките при вноса им се осъществява от служителите на митническите пунктове. При съмнение за стоки с опасност за здравето те уведомяват РИОКОЗ, които вземат проби от партидите и извършват лабораторните изследвания. Европейските регламенти не въвеждат изискване за задължително изследване на всяка партида от всяка стока.

С решение от юли миналата година Европейската комисия издаде списък на страни и стоки, които са с висока степен на риск за здравето и затова техният внос е под специално наблюдение, като се изисква и задължителна проверка, а за някои – и лабораторен контрол. Гамбия не е включена в този списък на ЕК. Поради установяването на фъстъци с високо съдържание на афлатоксини от тази страна, България уведоми Европейската комисия по системата за бързо оповестяване (RASFF) за случая и за износа на партидата за Холандия. МЗ информира комисията и за фирмата-получател на стоката в Холандия.

Сподели в: