Върни се горе

Министерството на здравеопазването организира всички необходими профилактични и противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на хепатит А в община Своге. МЗ препоръчва стриктно спазване на хигиенните правила.

Екип на Министерството на здравеопазването съвместно с Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве - София област посети днес, 20 юли, град Своге и селата Искрец и Свидня, където бе направена проверка на състоянието на водоизточника и водопроводните съоръжения.

Експертите се срещнаха с общопрактикуващите лекари и ръководството на многопрофилната болница в града. Усилията са насочени към предотвратяване на заразяването по контактно-битов път. Към момента с хепатит А са хоспитализирани 43 души в Инфекциозноно отделение на УМБАЛ „Св. Анна” и Инфекциозна болница – София.

РИОКОЗ - София област организира проверки по заведенията за производство и търговия с храни. Съставени са 6 акта за констатирани нарушения и са връчени предписания за изпълнение на различни мерки.

Ще бъде отправено искане към НЗОК за увеличаване лимитите за медицински изследвания на общопрактикуващите лекари от общината. Осигурени са печатни материали и указания за населението.

Епидемиологичното проучване на случаите с хепатит А продължава, издирват се контактни на болните лица и е организирано тяхното медицинско наблюдение с цел ранно откриване на симптоми на заболяването.

Сподели в: