Върни се горе

В България към момента няма открити огнища на птичи грип, няма и опасност от поява на вируса у нас, заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски пред журналисти след заседанието на Кризисния щаб за посрещане на евентуална грипна пандемия.

Проведеното днес заседание на Кризисния щаб бе свикано днес във връзка с възникналите нови огнища на птичи грип в Румъния, което усложнява епизоотичната и епидемиологичната обстановка.

Към днешна дата 11 окръга в Румъния са засегнати от птичи грип, като има 74 нововъзникнали огнища, от които 47 са доказани, а за останалите 27 огнища се чака потвърждението от лабораторните резултати, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Той каза, че в районите в близост до България няма огнища – огнищата на вируса H5N1 са в централната част на Румъния, най-близкото до нас е в Букурещ, на около 80 км от границата ни, но подчерта, че българските власти приемат с притеснение новата ситуация.

Във връзка с новия взрив на птичи грип в съседна на България държава и опасността от неговото разпространение, Кризисният щаб прие решения за повишаване на наблюдението и засилване на контрола и във всички области на страната, граничещи с Румъния.

Кризисният щаб потвърди разпоредените от Националната ветеринаромедицинска служба мерки със заповед от 18 май, както и мерките за контрол, действали във връзка с птичия грип през есенно-зимния сезон. Ще се осъществява постоянен ветеринарно-санитарен контрол в птицевъдните обекти, засилва се контролът върху пазарите за живи птици, като на този етап няма основание да се отменя заповедта за продажба на живи птици на контролираните тържища. Министър Нихат Кабил издава заповед, с която от утре се забранява вносът на живи домашни и екзотични птици, яйца и месо, произведени в Румъния.

Граничните власти ще оказват щатен контрол на всички влизащи туристи в България, включително и на личния им багаж. Всички превозни средства ще бъдат дезинфекцирани на границата.

На областните управители в областите по Дунав ще бъдат разпоредени мерки по засилване на контрола и поставянето в повишена готовност на областните епизоотични комисии. В готовност са и всички регионални ветеринаромедицински служби и здравни структури.

Контролните и хигиенни мерки трябва да се спазват строго, но на този етап няма опасност от заразяване на хората с птичи грип, заяви министър Гайдарски.

Сподели в: