Върни се горе

    Министерство на здравеопазването не е заявявало, че ще сключва договори за доставка на трите позиции ваксини, а именно ваксина срещу вирусен хепатит, тип В; жива орална полиомиелитна ваксина и комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, които са обжалвани от фирма “Авентис Пастьор”, в резултат на проведената обществена поръчка за доставка на ваксини и биопродукти за нуждите на страната.

    Жалбата на фирма “Авентис Пастьор” е изпратена във ВАС. До произнасянето на съда, Министерство на здравеопазването ще осигури необходимите количества и видове ваксини без сключване на договори, в изпълнение на разпоредбите на чл.18, ал.2 от Закона за обществените поръчки.

    Фирмите, класирани на първо място, разбират важността на доставките с ваксини, ритмичността на снабдяване с тези продукти. Те ще доставят необходимите количества. Изпълнението на Националния имунизационен календар 2002 и здравето на хората няма да бъдат застрашени.

    С фирма “Авентис Пастьор” има сключен договор на 10 април 2002 г. за доставка на противобясна ваксина за 38 000 дози, покриващи нуждите на страната за цялата година. 14.000 дози противобясна ваксина трябва да бъдат доставени до края на месец април.

    Ако фирмата откаже да изпълни доставките по договора си с МЗ, има санкции, но най-вече “Авентис Пастьор” ще понесе моралната отговорност, че България ще остане без ваксина срещу бяс.

Сподели в: