Върни се горе

В петък, 31 август от 10.30 часа пред сградата на НДК ще се проведе кампания по измерване съдържанието на вредния газ въглероден окис в организма на хората. През целия ден гражданите ще имат възможност да проверят съдържанието на въглероден окис (СО) в организма си чрез бърз и лесен СО-тест. Събитието, което е част от европейската кампания „HELP – За живот без тютюн” се провежда съвместно с Министерството на здравеопазването. Стартът на кампанията е поставен от Европейския комисар по здравеопазването Маркос Киприану на 1 март 2005 г. и се провежда в 25 страни членки на Европейския Съюз.


Европейската кампания „HELP – За живот без тютюн” е насочена към подобряване на общественото здраве в Европа и по-специално срещу пристрастяването към тютюнопушенето, било то активно или пасивно. Като част от инициативата повече от 200 000 СО–тестове са проведени на територията на Европейския съюз през 2006 и 2007 година. Резултатите от тестовете се обработват и са предмет на общоевропейско проучване, което се провежда под ръководството на проф. Бертран Дауценберг – международно известен белодробен специалист и специалист по заболяванията, вследствие тютюнопушене, както и координатор на Европейската мрежа на болниците без тютюнев дим.

Измерване на нивото на вредния газ въглероден окис с тестер за въглероден окис дава информация за въздействието на тютюна върху здравето на хората –показва се въздействието на пушенето върху човешкото тяло, разпознават се опасностите от пасивното пушене и се разбира бързия спад на нивото на въглероден окис при спиране на пушенето – след три дни усещанията за вкус и мирис се подобряват и дишането е по-лесно.

Въглеродният окис е отровен газ и една от най-опасните съставки на цигарения дим. Наречен още „невидимият убиец”, този газ няма цвят и мирис и се съдържа  във  въздуха, издишван от всеки пушач, който го генерира със своята цигара, пура или лула.
 
Въглеродният окис преминава от белите дробове в кръвта. Там се свързва с хемоглобина на червените кръвни клетки, които имат 200 пъти по-голям афинитет към този газ отколкото към кислорода. Въглеродният окис парализира червените кръвни клетки и те избягват свързването си с кислорода, който е крайно необходим за функционирането на органите, сърцето, мозъка и мускулите. Това води до отслабване на сърдечните функции, увеличаване на  риска от образуването на кръвосъсиреци и има реален риск за развитието на плода при бременните жени.

Сподели в: