Върни се горе

В сряда, 7 януари, министърът на здравеопазването Славчо Богоев откри комбинирана система за дезинфекция и стерилизация на инфекциозни болнични отпадъци в Многопрофилна болница за активно лечение “Царица Йоанна” в София.

За закупуването на новата система от ръководството на болницата Министерството на здравеопазването отпусна целева субсидия в размер на 300 000 лева. Съдействие оказаха и Министерството на околната среда и водите и посолството на Република Австрия.

Широкото потребление на консумативи и материали за еднократна употреба в сферата на медицината води след себе си неизменно до постоянно нарастващи количества отпадъци, който натоварва околната среда и бюджетите на здравните заведения.

Закупената от ръководството на МБАЛ “Царица Йоанна” комбинирана система за дезинфекция и стерилизация на инфекциозни болнични отпадъци SINTION позволява 100-процентово обезвреждане и дезинфекция на болничните отпадъци без да е необходимо предварително сортиране. Същността на действие на системата е комбинация от микровълни и наситена пара, а резултатът – обикновен, безопасен отпадък, който може да се депонира и транспортира като битов отпадък.

Въвеждането в експлоатация на новата система в “Царица Йоанна” е част от модернизирането на нашите лечебни заведения, от създаването на по-безопасни условия и за пациентите, и за лекарите, подчерта министър Славчо Богоев при откриването й. Инвестиционната стратегия на МЗ предвижда да се изградят четири инсенератора за болнични отпадъци – два в Северна и два в Южна България, съобщи още той. По този начин проблемът с инфекциозните отпадъци в болниците в страната ще бъде решен изцяло, заяви министър Богоев.
   
На откриването на новата система в УМБАЛ “Царица Йоанна” присъстваха министър-председателят Симеон Сакскобургготски и министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова.

Сподели в: