Върни се горе

От понеделник, 2 октомври, започва имунизацията срещу хепатит А на децата от 2 до 18-годишна възраст в кварталите „Столипиново” и „Шекер махала” в Пловдив.

След проведения от Министерството на здравеопазването търг за доставка на ваксини договорените количества пристигнаха у нас в четвъртък, 28 септември, и днес, петък, 29 септември, те ще бъдат превозени в Пловдив.

Цялостната организация по предоставянето на ваксините на общопрактикуващите лекари, както и по провеждането на имунизационната кампания се ръководи от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Пловдив.

Министерството на здравеопазването спази предварително обявените срокове: за получаване на ваксината – последната седмица на септември, и за реалното започване на имунизациите – края на септември – началото на октомври.

Получената доставка е за над 10 000 дози. Втората доставка ще пристигне до средата на октомври. По този начин се гарантира нормалното провеждане на имунизационната кампания.

В събота, 30 септември, екип от МЗ и ръководството на РИОКОЗ, Пловдив, ще извършат преглед на готовността за имунизационната кампания. В хода на нейната подготовка министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, заместник-министри и експерти от МЗ неколкократно посетиха „Столипиново”, а РИОКОЗ, Пловдив провеждаше ежедневен контрол върху хигиенното състояние на квартала. Здравните структури, органите на местната власт и неправителствените организации имат готовност за провеждане на имунизациите.

Имунизациите ще бъдат извършени от общопрактикуващите лекари в квартала, като МЗ осигури средства за заплащане на дейността им – лекарите ще получат по 1 лв. за всяка извършена имунизация. За подпомагане на работата им МЗ осигурява допълнителни медицински екипи от РИОКОЗ, а със съдействието на общината – и от системата на училищното здравеопазване.

Цялостният контрол по обхвата на децата и отчетите на лекарите ще се извършва от РИОКОЗ. По изготвените от инспекцията списъци се предвижда с имунизациите да бъдат обхванати около 12 000 деца.

По настояване на МЗ за провеждането на имунизациите бяха осигурени допълнителни помещения в диагностично-консултативния център в район „Източен”, които бяха ремонтирани със съдействието на община Пловдив.

Към 29 септември заболелите от хепатит А в «Столипиново» са 723 души, в «Шекер махала» - 95, и в Аджисан махала – 15 души.

Извършването на имунизация на децата от 2 до 18-годишна възраст, живеещи в квартал “Столипиново” в Пловдив, е радикална и ефективна мярка за ограничаване разпространението на заболяването. Тя обаче не отменя необходимостта от премахване на първоначалната причина за възникналата епидемия от хепатит А – лошото санитарно хигиенно състояние в „Столипиново” и неспазването на правилата за лична хигиена. Изключително лошите условия на обитаване в кв. „Столипиново” са създали възможност за възникване, увеличаване на случаите и епидемично разпространение на заболявания от хепатит А сред живеещите.

По инициатива на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и след негов доклад Министерският съвет отпусна на 3 август необходимите средства за саниране на „Столипиново”. МЗ е категорично, че хигиенизирането на квартала трябва да продължи активно, тъй като този процес заедно с имунизацията на децата са двата фактора, които могат да доведат до благоприятен ефект и рязко да намалят заболеваемостта.

Поради характера на инфекцията (фекално-орален механизъм на предаване) заразяването от човек на човек може да стане при близък контакт (при обитаване на едно жилище, ползване на общи съдове и прибори и др.) и при сериозни пропуски в личната хигиена. Затова МЗ препоръчва стриктно спазване на обществената и личната хигиена, което прави опасността от разпространение на хепатит А минимална. Органите на РИОКОЗ, Пловдив, осъществяват ежедневен, насочен и строг контрол за спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Сподели в: