Върни се горе

31 май е обявен от Световната здравна организация за Световен ден без тютюнев дим. Целта на кампанията, свързана с него през 2006 г., е да прикани и насърчи страните и правителствата да работят за стриктно регулиране на тютюневите продукти. Пътищата за това минават през познанието на хората за широкия спектър на действие на смъртоносните тютюневи изделия. Действащите разпоредби и норми трябва да допринасят за точната информираност, да разкриват истината за здравните поражения от употребата на тютюневи изделия - били те традиционни, нови или които предстоят да бъдат създадени в бъдеще.

„Привикването към тютюна е глобална епидемия, която все повече опустошава страните и районите, които и без друго не могат да си позволят да отделят много средства за лечение на заболяванията и последващата ги инвалидизация”, се казва в доклада на Световната здравна организация по повод Световния ден без тютюнев дим. Според организацията тютюневата индустрия продължава да поставя на преден план печалбите и да усилва своята експанзия, поставайки в голям риск бъдещето на поколенията.

В днешно време тютюневите компании продължават да завоюват пазари с нови изделия, които наричат “леки”, “меки” и “съдържащи малко катран”. По този начин те се опитват да убедят пушачите, които са загрижени за своето здраве, че тези продукти са безопасни. Компаниите продължават да въвеждат в заблуждение чрез все по-изпитани методи, като рекламират и продават новите продукти, замаскирани под “здравословно” звучащи марки и атрактивни опаковки, твърдят международни здравни експерти.

Основното послание на тазгодишната кампания у нас по повод Световния ден без тютюнев дим е до пушачите да стигне информация за пораженията, които нанася тютюнът. Всеки посегнал към първата или поредната цигара трябва да знае, че тютюневите продукти под каквато и да е форма (цигари, пушене с лула, смъркане, дъвкане, пушене с наргиле, пушене на пури) са вредни, причиняват заболявания, които могат да доведат до смърт.

Независимо от наименованието, което производителите поставят на опаковките, тютюневите изделия са вредни. Изрази като “меки”, “леки”, “с ниско съдържание на катран”, “с пълен вкус”, “с вкус на плодове”, “с вкус на шоколад”, “без добавки”, “органични цигари”, “с намалена вредност” и др. не ги правят по-малко вредни.

В България са предприети законодателни мерки, чрез които се забранява продажбата на тютюневи изделия за орална употреба и такива, върху опаковките на които има текстове, названия, търговски марки, както и фигуративни или други знаци, определящи даден продукт като по-малко вреден (чл. 30, ал. 2 от Закона за тютюневите изделия). Последната забрана е регламентирана и в Наредба за изискванията към етикетирането, маркировката и външното оформление на тютюневите изделия и за определяне на стандарти за извършване на оценка на съответствието на съдържанието на вредни съставки в цигарите. Контролът по спазването на тези забрани е възложен на Комисията по търговия и защита на потребителите към Министерство на икономиката и енергетиката.

Сподели в: