Върни се горе

10 юли 2014 г., д-р Бойко Пенков – заместник-министър на здравеопазването, в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР



Водещ: Таван за парите на всяка болница, които може да усвоява до края на годината – това ще е една от мерките за контрол на разходите на касата, които днес ще разгледа Надзорният й съвет. Спешното заседание свика заместник-главният министър д-р Бойко Пенков, който сега е на пряката ни линия. Здравейте, д-р Пенков.


Бойко Пенков: Здравейте.


Водещ: Разбира се, ще говорим за парите и за възможната и трудна актуализация на бюджета на здравната каса. Преди това обаче ми позволете да продължим един разговор, който водихме по-рано сутринта в „Преди всички“ с представител на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Публикувани са промени в правилника на фонда и неправителствените организации, които са членове на Обществения съвет, са изключително силно притеснени от факта, че съгласно предложените промени, на практика гласът на неправителствените организации вече няма да има никакво значение при разпределянето на парите за лечение на деца. Вие запознат ли сте с този проект по правилник и имате ли отношение към това, което е предложено в него?


Бойко Пенков: Аз съм запознат, но на практика това е извън моя ресор. Само искам да успокоя хората, които имат притеснения, че в момента, в който то е публикувано за обществено обсъждане, е времето, в което трябва да направят писмени такива предложения и да се вземат предвид. Просто не бива да се притесняват, а да направят всичките си предложения, които искат, веднага.


Водещ: Т.е. обратими са нещата?


Бойко Пенков: Да, общественото обсъждане е точно за това – да може всеки един човек да погледне, да каже „Това не е добре, предлагам така да се случи“. Така че не са приключени, не е затворена книга.


Водещ: Разчитаме на вашето оптимистично отношение към функцията на обществените обсъждания. Дано действително да се чуе гласът на обществото и на гражданските организации, защото той е много важен, особено в един фонд, който в миналото често свързвахме със скандали при разпределянето на пари за лечение на деца. Сега по темата за здравната каса с колегата Гергана Хрисчева ви поканихме за разговор.


Репортер: Здравейте, д-р Пенков.


Бойко Пенков: Здравейте, драго ми е да ви чуя.


Репортер: На мен също. Нека да започнем с основното нещо: Всъщност има ли основания за актуализация на бюджета на здравната каса? Досега информацията за това се основава на анализа на НЗОК за първите четири месеца, вие сте запознат с този анализ, докладът е каче на сайта на здравната каса. Той показва около 140 милиона разходи по различни пера над планираните или приблизително като се приложи за цялата година се получава недостиг от 420 милиона лева. В тях не включвам тези 90 милиона лева, които бяха дадени, за да се покрият разходите за октомври – ноември 2013-а, спомняте си, като с тях недостигът ще се очертае 510 милиона лева. За тези първи 4 месеца на 2014 година превишението на лекуваните в болница, пресметнато на годишна основа се очаква да е с около 500 хиляди души над планираното, при планирани, това е записано във вашия доклад, 1,5 милиона души, което изразено в пари е 333 милиона лева, нали така, д-р Пенков?


Бойко Пенков: Така е, да.


Репортер: Има ли данни за второто тримесечие, които да променят тези суми – нагоре или надолу, защото на базата на тези суми от няколко месеца се отправят исканията за актуализация на бюджета на здравната каса?


Бойко Пенков: Не, тенденцията е една и съща. Запазва се, не се увеличава, за наша радост. Сега, летните месеци ще има един нормален спад,. Знаете защо, винаги така се получава. Но това, което казахте е съвсем точно, извадили сте точните цифри от анализа. 1,5 милиона случаи хостапитализирани беше занижена стойност, тъй като знаете, че се пристъпи към увеличение. Има едно увеличение общо 4% на клиничните пътеки за годината в рамковия договор, на базата на преговорите с лекарския съюз. За да може да влезем в тази рамка на средствата, които имаме, се занижиха самият очакван брой болни. Иначе очакваният брой, който върви реално в последните години е 1,8 милиона и около 200 хиляди по линия на държавата. Така че средно имаме 2 милиона хоспитализации годишно.


Репортер: Как си го обяснявате това спрямо предходните години, или ако се върнем в зората на здравната каса това са два пъти повече хора преди създаването точно на здравната каса – има ли разумни обяснения на тези хоспитализации?


Бойко Пенков: Има разумни обяснения. Има такива, които ги харесват, и които не ги харесват. Въпросът е, че има действително застаряване на населението. То е факт, то е не само в България, а в цяло Европа. Повечето хора са хронични заболявания, които се обострят. За да се случи това нещо, означава, че /…/ връзката между извънболничната и болничната помощ. Защото, ако имаме добра, смислена терапия, която поддържа състоянието на човека, той няма да има нужда от хоспитализация. Доста тежки са вече хроничните страдания. Хората на монотерапия, само на едно лекарство са около 24-25%. Имаме хора на тройна терапия, примерно за високо кръвно налягане, които са също около 25%, което означава, че хората са болни. Това е едното, което е нормалното обяснение. Другото е – свръх индуцирането, предлагането на болнични услуги, във връзка с подцененото устойностяване на клиничните пътеки и оттам се търси един висок оборот от болниците, за да може да се /…/ разходите в подценените клинични пътеки.


Репортер: Доколкото си спомням и от доклада на здравната каса имаше дадени примери, че в последните месеци рязко е скочил броят на сърдечните операции, поставянето на пейсмейкъри. Имало е случай дори, при проверка, на човек поставени 12 пейсмейкъра, което чисто медицински не е възможно. Това второто ваше обяснение за използването на високи…


Бойко Пенков: Да, така е. За съжаление сте права. И точно в тази посока са исканията в момента на правителството…


Репортер: На министър Андреева.


Бойко Пенков: Да, за да може да обсъдим точно такъв тип мерки за завишаване на контрола.
Репортер: Преди седмица вие споменахте някои от мерките. До петък готови ли сте с тези мерки, за да ги предложите на министър Андреева и днес ще ги обсъдите ли на Надзорния съвет?


Бойко Пенков: Да, днес ще ги обсъдим и до края на дени ще ги предложим.


Репортер: Част от тях, най-важните?


Бойко Пенков: Най-важните неща са: абсолютно, точно прецизираният контрол на хоспитализациите. Просто трябва да се прекрати тази хоспитализация, за щяло и за нещяло да се приемат хора вътре. Другото нещо, което е много важно: работната група, която сега трябва да започне работа между каса, лекарски съюз и министерство, което разглежда пакета, който се одобрява от министри и се публикува, повечето от дейностите, които са в момента в болничната помощ да бъдат извадени в извънболничната. Зорлем накарахме нашите колеги, очни лекари да направят болници, защото с някакво безсмислено изискване казахме, че всичко това се прави в болница. И хората построиха болници само и само да могат да работят, а леглата стоят празни. Не само там, на много места е така.
Репортер: Казахте преди време и вие много нови болници се разкриват, затова и парите на касата свършват. Тоест има ли данни, че пациентите отиват към тези по-нови и модерни болници и всъщност болниците с по-лоша апаратура, по-лоша инфраструктура на всичкото отгоре остават и без пациенти, съответно биват доведени до фалит по този начин?


Бойко Пенков: В първите 50 болници по приходи, има три частни само. Какво ви говори това? Всичките частни болници, за които говорим в момента, че се откриват, защото държавни и общински нови болници не са открити. Общият леглови фонд при тях е към 7 хиляди легла от общо 45 хиляди в страната, делът е доста мъничък.


Репортер: Д-р Пенков, да се върнем на актуализацията, тъй като казахте, че няма промяна в тези цифри, които аз споменах в началото. Тогава колко пари за изплатени на болниците за сегашното полугодие на 2014 година спрямо същия период за 2013-а – повече, по-малко или същото, за да видим има ли предпоставки за тази искана актуализация?


Бойко Пенков: 180 милиона повече.


Репортер: Тогава в случай не би трябвало болниците да казват, че са пред фалит.


Бойко Пенков: Не, аз гледах показателите им – имат задължения. Примерно много от университетските болници имат задължения, говоря за специализирани, пак столични и други болници, имат по 500-600-700 хиляди задължения и новопосрочни. Тези болници, които в момента като че ли са най-много притеснени, за използване на /…/ термин, са с най-големи приходи, въпрос на управление.


Репортер: Това не е проблем на здравната каса обаче, като задълженията са изпълнени.


Бойко Пенков: Така е, да.


Репортер: Значи оттук насетне, ако Министерският съвет не включи като точка в дневния си ред тази актуализация, ще има ли или няма, вие като експерт виждате ли още основания за искане на актуализацията?


Бойко Пенков: Да, аз съм се подписал под това решение с абсолютното съзнание, че този тип говорене, който се случи… В момента касата има пари, нека да кажем така, в момента имаме пари, имаме пари за лекарства, за болниците и т.н. Въпросът е, че се създаде едно изключително напрежение - /…/ държава, каса, болници, /…/ до един всичките, а действително ще се получи един недостиг и то недостиг за изплащане на надпрогнозната стойност. Ако всеки стъпи малко на спирачката и намали бясната хоспитализация, тогава може да се влезе в рамките на тези прогнози.


Водещ: Това, което казвате е много интересно. Вие какво ни казвате в момента – заради създаденото напрежение и хаос в държавата и всякакви реплики „държавата фалира“…


Бойко Пенков: /…/ да се плати над прогнозата…


Водещ: Болниците какво правят в момента – „дайте, докато има, да харчим повече“, така ли?


Бойко Пенков: Не, напротив – не. Казваме така: Имаме средно 150 милиона в момента плащане към болници за болнична помощ месечно. От които, примерно да кажем 122 милиона са прогнозен бюджет, 30 милиона е това, което болниците правят надлимитно, и което те реално са извършили и си искат с основание парите, хората.


Водещ: Понеже много данни и много статистика прозвуча до момента в разговора ви с колегата, за мен остава необяснима репликата, която чухме от министър Андреева: Аз не знам колко са дефицитите в здравната каса и от какво са породени те. Комуникационен проблем ли има, д-р Пенков?


Бойко Пенков: Не, мисля че…


Водещ: Нормално ли е министърът да не знае какво е състоянието на здравната каса и къде са дефицитите и защо са?


Бойко Пенков: Не, те дефицитите са ясни. Не знам защо така се е получило. Те са ясни, основните дефицити, които в момента се създават бюджета за болнична помощ
и за лекарства за домашно лечение.


Репортер: 333 милиона лева, 328, които искате.


Бойко Пенков: 328, да.


Репортер: Като актуализация. В същото време казвате, че здравната каса има пари.
Бойко Пенков: Това означава, че ще има абсолютно спокойствие, и че хората ще продължават да ползват същите си права, каквито са ползвали до момента. Днеска имам нужда от болница и най-късно до една седмица влизам и си решавам проблема. Иначе шансът беше да има известно забавяне.


Репортер: И ако няма актуализация, д-р Пенков, някакъв друг механизъм може ли да се приложи?


Бойко Пенков: Друг механизъм – се молим на колегите от НАП-а да повишат събираемостта.


Репортер: А защо към момента няма публикувани данни за второто тримесечие на 2014 година за това колко пари е изразходвала здравната каса и ще има ли скоро такива данни?


Бойко Пенков: Ще има, разбира се. Въпросът е такъв, че знаете, че и месец юни в момента, сега се отчитат болниците, след което трябва да се направи проверка на това, което те са направили, за да може да кажем реално какво ще платим.


Водещ: Благодаря ви.

 

Сподели в: