Върни се горе

            Извършваната здравна реформа се основава на утвърдени европейски практики и тя няма друга цел освен качеството на медицинските услуги. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. д-р Иван Миланов при откриването на Първия международен медицински конгрес във Варна.  Конгресът е организиран от Югоизточноевропейския медицински форум и ще продължи до 25 септември.

Проф. Миланов съобщи, че до месец ще завърши процесът по изготвянето на националната здравна карта като в момента завършва изготвянето на областните карти. Той подчерта, че целта е въвеждането на качествено медицинско обслужване.  Реформата ще даде ясен отговор за мястото на всяко едно лечебно заведение в здравната ни система и по-специално на каква категория отговаря всяко лечебно заведение. Въвеждат се критерии, според които болниците ще бъдат разделени в три категории в зависимост от наличните специалисти и апаратура. Заместник-министър Миланов уточни, че тези критериите се задават от научните медицински дружества по съответните специалности. Основната цел е пациентът да знае къде може да получи адекватно медицинско обслужване и да се ориентира къде да отиде за лечение. Ще бъде осигурено здравно обслужване във всички райони на страната като водещ критерий е медицинската целесъобразност и адекватната защита на правата на пациентите за качествено и безопасно лечение. В населените места, в които лечебното заведение не отговаря на условията за най-ниската, първа категория, няма да има болница, но задължително ще има медицински център.  

В Първия международен медицински конгрес във Варна участват изтъкнати учени и специалисти от редица европейски страни, представители на СЗО и медицинските асоциации. В рамките на форума се провеждат две кръгли маси. На първата е застъпена темата за безопасността на пациентите, а на втората – здравните проблеми и здравните политики в условията на икономическа криза – европейска и световна практика. На конгреса се представят научните постижения и практическият опит на водещи български и чуждестранни специалисти в областта на хипертонията, онкологията, алергичните и автоимунни заболявания, затлъстяването, диабет тип 2 и метаболитния синдром.

 

 

 

 

Сподели в: