Върни се горе

В периода 11 февруари – 31 март 2019 г. органите на държавния здравен контрол, в изпълнение на Инструкция за сътрудничество и взаимодействие между Агенция „Митници” и органите на държавния здравен контрол на Министерство на здравеопазването, проведоха засилен контрол на козметични продукти с произход трети страни.

Целта на проведения засилен контрол е недопускане на територията на Република България, респ. на територията на Европейския съюз, на продукти, които не отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) № 1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно козметичните продукти, респ. Закона за здравето и установяване съответствието им с нормативните изисквания.

За периода 11 февруари – 31 март 2019 г. регионалните структури на Агенция „Митници“ са изпратили общо 114 уведомления за внос в съответната регионална здравна инспекция (РЗИ), на чиято територия са декларирани стоките, подлежащи на засилен контрол. Същите са с произход Китайска народна република, Република Турция, Руската федерация, Република Корея, Република Северна Македония, Република Индия, Република Сърбия, Кралство Тайланд, Конфедерация Швейцария, Кралство Мароко, Сан Марино, Република Молдова, Република Украйна, Държавата Израел, Обединени Арабски Емирства, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Съединените американски щати и Малайзия.

Декларирани за внос са 1 351 688 броя, 153 585,49 кг, 16 902 кашона и 1 723 комплекта козметични продукти от различни категории: кремове, емулсии, лосиони, гелове и масла, маски за разкрасяване, парфюми, тоалетни води, дезодоранти, почистващи и кондициониращи продукти за коса (лосиони, шампоани, лакове за коса), тоалетни сапуни, продукти за вана и душ, продукти за зъбите и устната кухина, продукти за грим, продукти за грижа и лакиране на нокти, мокри кърпи и др.

От тях: 358 486 броя, 1 751,82 кг и 2 531 кашона/комплекта не съответстват на разпоредбите на действащото национално законодателство по отношение на отговорно лице, досие с информация за продуктите, нотификация в Нотификационния портал за козметични продукти на Европейската комисия (CPNP) и етикетиране.

От страна на органите на държавния здравен контрол са предприети необходимите административно-наказателни мерки.

С цел да се гарантира съответствие с изискванията на действащото законодателство, 13 026 броя, 1 736 кг, 1 952 кашона и 87 комплекта козметични продукти остават под надзор на РЗИ и Агенция „Митници“, а 118 000 броя козметични продукти не са допуснати до свободно обращение и са транзитирани обратно на държавата на изпращане.

Сподели в: