Върни се горе

На 15 ноември 2008 г., събота, в 14,30 ч в Къщата-музей „Проф. Константин Чилов” в с. Славейно, Смолянско, ще бъде отбелязана 110-годишнината от рождението на признатия за най-бележит български интернист чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955). Честването се извършва в рамките на XI-то издание на „Чилови дни”, които се провеждат под патронажа на здравния министър д-р Евгений Желев.

От 1998 г. МЗ, БАН, Съюза на учените в България, Съюза на българските медицински дружества, Медицинските университети в София и Пловдив, Община – Смолян и в. „Български лекар” ежегодно присъждат наградата „Проф. К. Чилов”. Тази година с нея ще бъде удостоен националният консултант по алергични болести доц. Васил Димитров, ръководител на Клиниката и Катедрата по алергология, зам.-ректор на Медицинския Университет – София.

Село Славейно е родно място не само на проф. Чилов, но и на над 80 лекари и поради това през 2005 г. е удостоено с единственото по рода си в света звание „Свещено място на българската медицина”. Родната къща на проф. Чилов, където се намира гробът му, е единствената Къща-музей на лекар в България. 

На честването са поканени да присъстват 70 алерголози от цялата страна.

Сподели в: