Върни се горе

Във вторник, 17 юли, ръководството на Министерството на здравеопазването ще проведе изнесено заседание във Варна, на което ще бъдат обсъдени проблемите на медицинското обслужване в курортите през активния летен сезон и оказването на медицинска помощ по необходимост на гражданите на Европейския съюз.

Заседанието ще започне от 9.30 ч. в заседателната зала на Община, Варна.

В неговата работа ще участват министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, заместник-министри, представители на ръководството на МЗ, директорите на регионалните структури на МЗ – Регионалните центрове по здравеопазване, в областите Варна, Добрич и Бургас, директорите на Центровете за спешна медицинска помощ в трите области, директорите на областните болници в Добрич, Варна, и Бургас и на университетската болница във Варна.

За участие в заседанието на ръководството на МЗ са поканени и кметът на Варна г-н Кирил Йорданов, областните управители и представители на областните управи в трите черноморски области, както и представители на местната власт в общините. Покана е отправена и към представители на туристическия и хотелиерския бизнес в трите области.

Ще бъде обсъдена създадената организация за оказване на необходимата медицинска помощ в курортните комплекси, ангажиментите на здравните власти, на местната власт и на бизнеса.

В 11.00 ч. министър Гайдарски и участниците в заседанието ще дадат пресконференция.

Министър Гайдарски ще посети и някои от разкритите от началото на юни филиали на спешните портали на областните болници, изнесени в курортните комплекси. Той ще посети и община Бяла - една от общините, в които МЗ насочи допълнителни екипи към Центровете за спешна медицинска помощ.

В сряда, 18 юли, от 9.00 ч. министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще открие Клиниката по еднодневна хирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина”.

Клиниката е изградена в рамките на проекта „Реформа в здравния сектор”, финансиран по Заемното споразумение на България със Световната банка. С финансовата помощ по този проект работа ще започнат клиники по еднодневна хирургия и в болниците „Царица Йоанна” в София и „Св. Георги” в Пловдив.

По линия на заема със Световна банка МЗ закупи и 155 нови линейки за системата за спешна медицинска помощ. ЦСМП, Варна вече получи първите 7 от тях.

В 10.00 ч. министър Гайдарски ще се срещне с директорите на университетските болници, които участват в провеждащото се във Варна Общо събрание на членовете на Сдружение „Асоциацията на университетските болници в България”.

Сподели в: