Върни се горе

За единадесета поредна година през месеците април и май се провежда пролетната Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Нейното начало бе официално обявено днес, 16 април, на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

Целта на кампаниите е да се повиши информираността на българските граждани за безвредността и безопасността на акта на кръводаряване, да се обясни, че безвъзмездното и доброволно кръводаряване е без алтернатива, че то е първата стъпка към осигуряване на безопасни, качествени, сигурни и ефективни кръвни съставки, заяви на пресконференцията доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по хематология и трансфузиология.

В пресконференцията участваха още д-р Милка Кирова, заместник-директор на НЦХТ, д-р София Стоименова, генерален директор на БЧК, г-жа Йорданка Стамова, директор на Столичния съвет на БЧК и протойерей Ангел Ангелов от храма „Света София”.

Пресконференцията бе по повод петата поредна акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, която се провежда на Цветница под надслов „Запалете свещичка, дарете живот”. Тя се организира от Министерството на здравеопазването, Националният център по хематология и трансфузиология, Българският червен кръст, със съдействието на Светия синод на Българската православна църква.

В деня на големия християнски празник на надеждата – на Цветница (неделя, 20 април), в София ще бъдат разкрити временни пунктове за кръводаряване в района на пет православни храма:

 “Св. Александър Невски" – на площад “Св. Александър Невски”, в автобус за кръводаряване
 “Света Неделя" – Аулата на Богословския факултет
 “Покров Богородичен" – Енорийски център, до Руски паметник
 “Свети Седмочисленици" - в 6-то основно училище
“Свети Георги" –  ул. “Хан Аспарух” №9, Стоматологичен център №1

Да дадеш надежда за спасение в този ден е изключителна проява на милосърдие и съпричастност. С този жест на Цветница благотворителността и щедростта придобиват чувствителните измерения на споделената човечност. Ежедневната необходимост от преливане на кръв на много деца, родилки и болни хора е равнозначно на спасяване на живота им. „Най-човешкото, което може да направи всеки вярващ християнин, е да отдаде от своята кръв, за да спаси друг живот. Светата Българска Православна църква подкрепя безрезервно тази хуманна проява и ще отправи своето послание към вярващите чрез произнасяните в този ден проповеди в православните храмове”, заяви на пресконференцията протойерей Ангел Ангелов от храма „Света София”.

Все повече студенти се включват в акциите за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, които се провеждат в рамките на националните кампании. От 1997 до 2007 г. те са 14 815 души. Общо за страната също се отчита нарастване на броя на кръводарителите – само за една година той се е увеличил с 2850 в сравнение с 2006 г., съобщи доц. Андреев. Той изтъкна, че през 2007 г. 166 894 българи са изявили желание да дарят кръв, като 151 853 са дали кръв. За първи път се е увеличил броят на кръводарителите на възраст 18 – 30 години. Най-много безвъзмездни кръводарители у нас има във възрастовата граница 30 - 40 години, каза доц. Андреев.

Относителният дял на безвъзмездните кръводарители е 97%, като близо 3/4 от тях са мъже. 86% от всички безвъзмездни кръводарители са от градовете.

Дарилите за първи път през миналата година са 21,9%. По този показател България изпреварва страни като Швейцария, Швеция, Холандия, Обединеното кралство, Австрия и Гърция. По-висок е този процент в Сърбия, Черна гора, Македония, Румъния и Германия.

Кръводарителите на 1000 души население у нас са 19,7. Преди нас са Австрия - 67,4, Словения – 54,4, Гърция – 34,2, Швеция – 30,5.

През 2007 г. бяха проведени две кампании - пролетна и есенна, за доброволно и безвъзмездно кръводаряване сред студентите в страната. В тях се включиха 26 центъра и отделения по трансфузионна хематология. Организирани бяха над 330 акции за кръводаряване, повече от 2000 студенти дариха кръв, 836 ученици над 18-годишна възраст изразиха желание да дарят кръв, като 344 от тях станаха дарители.

Качеството и безопасността на кръвните съставки е приоритет в Програмата за обществено здраве на Европейския съюз. Осигуряването на безопасни кръв и кръвни съставки в достатъчно количество и с високо качество е част и от стратегическите приоритети на Министерството на здравеопазването.

Доц. Андреев съобщи, че в изпълнение на националната политика за безопасна кръв през юни тази година ще приключи модернизацията на трансфузионната система. През 2007 г. МЗ е закупило ново технологично оборудване и апаратура за центровете и отделенията по трансфузионна хематология на стойност над 920 000 евро (без ДДС). Осигурена е дублираща апаратура за имунохематологична диагностика и трансмисивни инфекции.

До края на юни 2008 г. приключва доставката на биомиксери, силъри, трамбамиксери, автоматични сепаратори за преработка на кръв и центрофуги в центровете и отделенията по трансфузионна хематология. Апаратурата е на обща стойност над 612 000 евро (без ДДС). По този начин се осигуряват съвременни условия за вземане, диагностика, преработване и съхранение на кръв и кръвни съставки, които отговарят на изискванията на медицинския стандарт по трансфузионна хематология.

Нормативната уредба в областта на кръводаряването и кръвопреливането е изцяло синхронизирана с Европейските директиви. Осигуряват се необходимите условия за извършване на дейностите в структурите на трансфузионната система на съвременно европейско ниво, изтъкна д-р Милка Кирова. Тя допълни, че навсякъде в страната  за нуждаещите се от кръвопреливане се осигуряват еднакви по качество и ефективност кръвни съставки.

Съвместно със структурите на БЧК Министерството на здравеопазването и Националния център по хематология и трансфузиология организират много инициативи с цел увеличаване броя на кръводарителите и популяризиране на идеята за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, съобщи д-р Милка Кирова, зам. директор на НЦХТ.

Само в София екипи на НЦХТ, БЧК, доброволци от Младежкия Червен кръст и студентските организации са работили сред младежите от 25 висши учебни заведения и факултети. При проведените над 100 акции за безвъзмездно кръводаряване около 1500  студенти и ученици са проявили желание да дарят кръв, като 1352 от тях са станали дарители.

В рамките на Пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване тече и студентска кръводарителска кампания. В София тази година тя започна на 7 април с организиране на акции за кръводаряване в 25 висши учебни заведения и факултети. Партньори при организирането на кампанията са БЧК, студентски организации, сдружение „Хепасист” и други.

Сподели в: