Върни се горе

Официално се откри Национална лятна АНТИСПИН кампания на входа на Морската градина в гр. Варна. Там бе разположен мобилен медицински кабинет, в който се предлага анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Кампанията обхваща 15 курортни селища по българското Черноморие. Тя се провежда под мотото „Бъди в час!”  и се организира от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

В рамките на кампанията мобилен медицински кабинет обслужва българското Черноморие. Чрез него има възможност да се извършва анонимен и безплатен тест за ХИВ на жителите на туристите в курортните селища. Изследването се извършва с бърз тест, който отчита резултат в рамките на 10 минути.

За периода 18 юли – 14 август Националната лятна АНТИСПИН кампания ще обхване градовете Шабла и Каварна (21 юли), Балчик (20 юли), Варна (18-19 юли), Албена (22 юли), Златни пясъци (23-25 юли), Бургас (28 юли; 12-14 август), Слънчев бряг (29-30 юли), Несебър (31 юли-1 август), Созопол (2-5 август), Приморско (6-7 август), Китен (8-9 август), Царево (10 август), Ахтопол и Синеморец (11 август).

Мобилният кабинет ще бъде разполаган в близост до плажната ивица в часовия интервал от 10:00-14:00 и на централни комуникативни места след 19:00 часа. В кабинета ще работят медицински екипи от лекари-консултанти и лаборанти, които са обучени да предоставят пред и след-тестово консултиране и да работят с бързи тестове за ХИВ. Консултантите ще отговарят на всички въпроси, които представляват интерес за хората по отношение на ХИВ/СПИН, ще предоставят информационни материали и презервативи.

За втори пореден летен сезон Националната АНТИСПИН кампания си поставя за цел да популяризира услугата за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Услугата се предлага в мрежа от 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН  (КАБКИС).

Броят на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването  ХИВ –серопозитивни лица към 4 юли 2008 г. е 875,  от които 60 лица са открити от началото на тази година. Данните показват, че за същият период на миналата година са били регистрирани 45 лица. Запазват се тревожните тенденции да се откриват ХИВ – позитивни лица сред  младите хора (28 % от новооткритите са лица от 18 до 25 г.) и лицата употребяващи интравенозни наркотици (до 50 % от новооткритите т.г.).

Сподели в: