Върни се горе

На 18 септември министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се срещна с председателя на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение – д-р Симеон Василев. Срещата е продължение на поредицата, инициирани от министър Желев, срещи с ръководствата на съсловните и професионални организации на работещите в здравеопазването за обсъждане на актуални проблеми на здравната система.

От Националното сдружение на областните болници подкрепиха усилията на министър Желев за осигуряване на по-голям финансов ресурс за българското здравеопазване.

По време на срещата бе обсъдена внесената от Националното сдружение декларация с искания за актуализиране на стойностите на клиничните пътеки от 1 септември 2008г., съобразно инфлацията за последните две години; да се актуализира размерът на субсидията, заплащана от Министерството на здравеопазването за извършени дейности на лечебните заведения за болнична помощ по утвърдената методика, както и искането в подготовката на Националния рамков договор и в промените на алгоритмите на клинични пътеки за 2009г. да участват експерти на сдружението.

В декларацията се подчертава, че „областните многопрофилни болници за активно лечение поемат най-голямата тежест на болничното обслужване (60% от преминалите болни), осигуряват 24 часова спешност и приемат всички тежки случаи на общинските болници, но тяхната дейност продължава да бъде недофинансирана и вече трета година стойностите на клиничните пътеки остават непроменени, поради неподписване на нов Национален рамков договор.” Декларацията е адресирана и до министър-председателя Сергей Станишев, до министъра на финансите, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване и до ръководителите на НЗОК.

В разговора бе постигнато единодушие, че диалогът между институциите и представителите на работещите в сферата на здравеопазването е задължителен. От НСОМБАЛ изразиха готовност за активно участие в диалога с целия си експертен потенциал.

Сподели в: