Върни се горе

Във връзка със Световния ден без тютюнопушене – 31 май, Министерството на здравеопазването кръгла маса за вредата от тютюнопушенето, която ще се проведе в сряда, 30 май, от 10.00 часа в зала „Максима” в Университетска болница „Света Екатерина”. Дискусията ще бъде открита от заместник министъра на здравеопазването д-р Атанас Додов.

Форумът е част от изпълнението на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето.
Тази година Световният ден без тютюнопушене преминава под мотото „Среда, свободна от тютюнев дим”.

На дискусията ще бъдат обсъдени възможностите за адекватно прилагане на ограниченията за тютюнопушене на обществени и работни места, организацията на процеса на самоконтрол и контрол, етапите и сроковете за въвеждане на мерките за ограничаване на тютюнопушенето. Кръглата маса е първата от поредицата срещи, разговори, оценки, проучвания, които започва Министерството на здравеопазването. Тяхната цел е да доведат до конкретни промени в съществуващата нормативна уредба, за да бъде осигурена среда, свободна от тютюнев дим на работните и обществени места.

За участие във форума са поканени представители на Министерството на труда и социалната политика, на Министерството на държавната администрация и административната реформа, Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи, Комисията за защита от дискриминация, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция за младежта и спорта, Националния център по опазване на общественото здраве, Медицински университет – София. Ще се включат и експерти на синдикалните и работодателските организации, на туристическия и хотелиерския бранш, транспортни организации, сдружения на таксиметрови превозвачи, неправителствени организации.

През 2007 г. Световната здравна организация определи за надслов на Световния ден темата „Среда, свободна от тютюнев дим – затворените пространства без тютюнев дим. Създавай и се наслаждавай на 100% околна среда без тютюнев дим”. Изборът е обусловен от голямото значение, което СЗО отдава на вредите, които причинява вторичният тютюнев дим, и на здравните последици за хора, поставени в условия на принудително въздействие на тютюневия дим на обществени и работни места.
 
В среда с тютюнев дим се съдържат над 4000 химически вещества, някои от които са карциногенни и токсични. Проучвания на СЗО са установили, че при непушачите, които живеят с пушач, рискът от рак на белия дроб е 20-30% по-голям. Допълнителният риск от тютюневия дим на работното място се оценява на 12-19%. Рискът от сърдечно-съдови заболявания сред непушачите се увеличава с 25-30%, ако живеят с пушач. Пасивното пушене се свързва със заболяванията на дихателните пътища и е основна причина за изостряне на заболявания като асма, алергии и хронични обструктивни белодробни заболявания, които водят до социална изолация и изолация на работното място.

През тази година Министерството на здравеопазването проведе допитване за бъдещите политики на Европейския съюз за тютюнопушене на обществени места. Над 97% от участниците в електронното допитване в България се обявиха за забрана - обща или частична, на тютюнопушенето на обществени места, а под 3% са против всякаква забрана.

Сподели в: