Върни се горе

На 3 ноември 2008 г.(понеделник), от  13.00 ч. в зала “Триадица” на Гранд-хотел „София” ще се проведе пресконференция по повод Третата национална седмица за борба със затлъстяването.

В пресконференцията ще участват:
Д-р Валери Цеков, заместник-министър на здравеопазването
Доц. д-р Станка Маринчева, депутат от парламентарната група „Коалиция за България”
Г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кмет на Столична община
Проф. д-р Стефка Петрова, координатор на Националния план за действие „Храни и хранене”, национален консултант по хранене и диететика
Д-р Маша Гавраилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в МЗ

Третата национална седмица за борба със затлъстяването се провежда у нас от 3 до 9 ноември 2008 г. под патронажа на г-жа Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси и г-жа Весела Лечева, председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Седмицата ще стартира официално с Дискусионен форум на тема „Ролята на училището за създаване на здравословен модел на хранене и физическа активност при децата”, който ще бъде открит от д-р Валери Цеков, заместник-министър на здравеопазването на 3 ноември 2008 г. от 14.00 ч. в зала  „София” на Гранд хотел „София”.

Тази година Седмицата е посветена на проблемите в храненето при учениците на възраст 7-19 години. В училищата в цялата страна ще бъдат разпространени националните препоръки за здравословно хранене, ще бъдат организирани изложби на здравословни продукти, водещи специалисти по хранене и диететика ще консултират безплатно всички желаещи.

По време на форума ще бъдат представени за обществено обсъждане  новите национални препоръки за здравословно хранене на деца от 7 до 19 години и проект на Наредба на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене на учениците.
 
Информация за мерките за борба със затлъстяването

На 18.08.2005 г. Министерският съвет на Република България одобри Национален план за действие „Храни и хранене”, 2005-2010 г. Важна задача на Плана за действие е да се извършат положителни промени в националния хранителен модел за намаляване риска от хранителни дефицити и хронични заболявания, свързани с храненето. Намаляването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз през последните години: Платформа на ЕС за храненето, физическата активност и здравето, 2005; Бяла книга за стратегията на Европа за храненето, свръхтеглото и затлъстяването, свързани със здравето.Световната здравна организация организира Европейска Министерска конференция за противодействие на затлъстяването през 2006 г. в Истанбул, на която беше приет меморандум от правителствата на всички европейски страни за предприемане на активни  мерки за борба със затлъстяването.

През последните десетилетия в България се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата. Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването - един от сериозните съвременни здравни проблеми. Последното национално представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. от Националния център по опазване на общественото здраве и всички РИОКОЗ в страната, показа, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми не само за възрастните, но и при децата. Със свръхтегло са 19% от момчетата на 10-18 години и 16% от момичетата на 10-14 години, а със затлъстяване -  8% от момчетата и 4% от момичетата на 10-14 години.

Сподели в: